НАТО показва мускули пред Русия с гигантски маневри

  • 25 октомври 2018 14:31

  • 3434
  • 9
НАТО показва мускули пред Русия с гигантски маневри
© Getty Images/Guliver (архив)

НАТО започва днес в Норвегия най-големите си маневри от края на Студената война - начин да се напомни на Русия за солидарността на съюзниците въпреки съмненията, които вся президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

Около 50 000 войници, 10 000 автомобила, 65 кораба и 250 летателни апарата от 31 страни ще участват в маневрите "Единен тризъбец 2018" (Trident Juncture 2018), които целят да обучат Атлантическия алианс да оказва помощ на свои членове в случай на агресия, пише Франс прес, цитирана от БТА.

"Обстановката в областта на сигурността в Европа се влоши значително през последните години", подчерта генералният секретар на НАТО, норвежецът Йенс Столтенберг.

"Единен тризъбец" изпраща ясно послание на нашите страни членки и на всеки потенциален противник: НАТО не търси конфронтация, но ще бъде готов да защити всички съюзници срещу всички заплахи", заяви той на пресконференция вчера.

Макар че този "потенциален противник" не се посочва официално, в умовете на всички е Русия. Тя демонстрира военната си сила и има 198-километрова обща граница с Норвегия в Далечния север.
Руската армия анексира Крим, продължава да дестабилизира източната част на Украйна, засилва своите военни възможности в Арктика и през септември проведе най-големите маневри в историята си в Далечния изток.

"Антируско" учение

От своя страна, посолството на Русия в Осло заяви, че вижда в "Единен тризъбец" "антируско" учение. "Подобна дейност изглежда провокационна, дори и ако се опитват да я оправдаят с чисто отбранителни цели", каза дипломатическото представителство.

Москва от месеци изразява недоволство от текущото засилване на западната военна мощ в региона. САЩ и Великобритания решиха да ускорят разполагането на свои военни сили в Норвегия, за да аклиматизират войските си за боеве при тежки студове.

В началото на октомври говорителката на руската дипломация Мария Захарова порица "дрънкането на оръжие" и обеща "ответен удар".

"Водещите страни от НАТО засилват военното си присъствие в региона, в близост до границите на Русия. Подобни безотговорни действия ще доведат задължително до дестабилизиране на политическата и военната ситуация в Севера и до нарастване на напрежението", отправи критики Захарова.

Напрежението се засили допълнително в събота, когато Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви изтеглянето на САЩ от сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Обвинявайки Русия в разработването на нова ракета, 9М729/SSC-8, американският президент заплаши да увеличи ядрения арсенал на своята страна.

Беше ли потвърден чл. 5 от Договора за НАТО?

Макар че Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския прави противоречиви изявления за своите ангажименти към НАТО, особено за чл. 5 и задължението за колективна отбрана, американската армия участва в "Единен тризъбец" с най-големия контингент, включващ над 14 000 войници и военноморска авиационна група.

"Обучаваме се в Норвегия, но, разбира се, уроците, научени от "Единен тризъбец", са валидни и за други страни", отбеляза Столтенберг.

Във вторник четирима американски войници бяха леко ранени при верижна катастрофа на камиони, пренасящи техника.

Освен 29-те страни членки на Атлантическия алианс, в учението, което ще продължи до 7 ноември, участват Швеция и Финландия.

Поканени са по двама наблюдатели от Русия и Беларус. Генералният секретар на НАТО изрази надежда Русия "да избягва всякакво опасно поведение".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3434 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2018.10.25 | 19:20

9
Ето защо се вдигнаха цените на петрола.
показали са

2018.10.25 | 16:47

8
новите модели памперси.НЯМАТ СПЕЧЕЛЕНА ВОЙНА. САМО ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ и ПОДКУПНИ МАРИОНЕТКИ.
НАТО опръцка целият свят!

2018.10.25 | 16:47

7
Одриска Азия, насраха се в Близкият Изток, сега решиха Европа да джуркат, на Китай се перчат, но накрая ще им надуят шишоните!
az

2018.10.25 | 16:15

3
bije,boje tazi vselenska prostotia ni ubiva !
наблюдаващ

2018.10.25 | 16:42

6
Пиши на български бе педер@с

2018.10.25 | 16:39

5
нато-джендари културисти.Путин е джудист не балон-културсист.
Пушечно месо

2018.10.25 | 16:38

4
50000 с кучетата и котетата, говорещи на разни езици и с разни командвания. Не ме разсмивайте, това не е армия, а пълна неразбория. Срещу тях ще стои еднонационална единна и с перфектно управление армия. Как очаквате да има успех на НАТО? Нещета стоят така: Американците с авиацията, а прахоляците от останалите страни на тачанките долу. Коалиционно справедливо нали?

2018.10.25 | 15:18

1
Стига с лъжите ви ! Русия никога не е анексирвала Крим , защото местното население гласува тяхната Кримска автономия да се присъедини към Руската федерация !
csh

2018.10.25 | 15:55

2
Трудно е да се разбере днешно време кое е истина и кое не. Интересувайте се от случващото се от повече от 1 източник за да отсеете истината от пропагандата. Живеем във времена в които е лесно да се манипулира общественото мнение. В крайна сметка обикновените хора не се мразят един друг. Никой в България не мрази колективно всички руснаци или всички американция или всички мюсюлмани. Може би само циганите никой не ги обича, но това си е така от над 1000г.
Има и много платени тролове в интернет пространството, които пишат палещи коментари с цел да се предизвика гнева на по-лабилните и лесно податливите индивиди. За съжаление масовия човек е под средната класа и е лесно манипулируем. Хората не искат да мислят вече.

Добави коментар

Водещи новини