Втори немски съд ще решава тази вечер за екстрадирането на Северин

  • 12 октомври 2018 07:15

  • 14618
  • 4
Втори немски съд ще решава тази вечер за екстрадирането на Северин
© Facebook

Втори немски съд ще решава още тази вечер връщането на обвиняемия за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова - Северин Красимиров. Това съобщи прокуратурата в Целе Бернд Колкмайер за "Монитор".

По-рано през деня стана ясно, че българските власти трябва да отговорят на запитване на германската прокуратура дали затворите у нас отговарят на минималните европейски стандарти. Тези документи са задължителна част от искането за задържане по Европейска заповед на съда и малко след 18 часа българско време вече са получени в Германия.

Колкмайер обясни, че подобно искане е съвсем нормално, тъй като според процедурата е важно да се уточни дали искащата държава покрива европейски стандарти като минимален размер на килията, условията за пребиваване в нея.

Припомняме, че майката на Северин каза, че синът ѝ се страхува, че ще бъде убит в български затвор и е поискал да го съдят в Германия. Според нея той е невменяем.

Съдът в Целе е втората съдебна инстанция, която ще разгледа искането на българската прокуратура за връщането на задържания у нас. В сряда друг състав от магистрати вече даде зелена светлина за трансфера на Северин в България. Пред немските разследващи обвиняемият е дал информация за случая пред съда. Той се е съгласил на опростена процедура, за да бъде върнат максимално бързо в България. Това означава, че ако всички документи са налице, той ще бъде върнат до 10 дни.

Какво точно е казал и дали задържаният е признал или отрекъл престъплението председателят на окръжния съд в Щаде Вили Вирт не уточни.

Германските власти очакват да пристигне европейската заповед за арест, за да задвижат процедурата. Тъй като става дума за съдебни решения и защита и на правата на обвинения, това все пак ще отнеме известно време, разясниха от съда Българските власти няма да предоставят доказателствени материали на германския съд, тъй като това не е необходимо при европейска заповед за арест, обясни Колкмайер.

"Българските власти не са предоставили доказателства, но това не е и нужно, тъй като става дума за европейска заповед за арест. Т.е. германският съд няма да доказва дали престъплението е извършено от задържания или не. Това е работа на българската правосъдна система. Ние трябва да докажем дали екстрадицията е допустима, това е нашата задача. Задържали сме го и сега в съкратено производство ще се установи дали е възможна екстрадиция в България. Предполагам, че това ще стане относително бързо", коментира говорителят на прокуратурата в Целе.

"Няма да се доказва подозрението за извършеното престъпление, а само дали при екстрадиция не го грози заплаха за живота или много лоши условия в затвора в България. Но, според мен, случаят с България не е такъв", допълни Бернд Колкмайер.

Процедурата по екстрадиция може да продължи до 60 дни, но тъй като Северин Красимиров е дал съгласие за нея срокът се скъсява до 10 дни. Красимиров бе арестуван във вторник вечерта в германския град Щаде в дома на майка му. Той е потвърдил по време на разпитите, че е живял и работил за кратко в Германия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14618 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.10.13 | 15:22

4
Борбата на соросоидите да опазят тази мърша на снимката вече е в ход!!! Ще топат топката докато шумът поутихне. После ще заговорят колко са онеправдани мършите в БГ, как държавата не прави нищо да ги интегрира, и как в резултат на изолацията им от обществото те израстват травмирани. А проявата на дивашките им инстинкти е в резултат на травмираните им нежни души. И накрая ще последва апел от знайни и незнайни соросоидни организации да се отнесем по-хуманно към мършата, защото тя не е виновна и даже е жертва на системата.
дее

2018.10.12 | 11:12

3
а дали пенсиите, заплатите и гладуващите хора в България отговарят на европейските стандарти, а двуличници купени такива ....
БГ

2018.10.12 | 07:52

1
Ясно е защо ББ заплашва ЕНП!
@

2018.10.12 | 08:24

2
защо?

Добави коментар

Водещи новини