Съд в Хага: Властите в Холандия да намалят парниковите емисии в страната

  • 09 октомври 2018 20:00

  • 1763
  • 0
Съд в Хага: Властите в Холандия да намалят парниковите емисии в страната
© Pixabay

Властите в Холандия трябва да намалят емисиите от парников газ, за да защитят страната от заплахата от климатичните промени. Това постанови днес граждански съд в Хага, с което потвърди присъда на по-долна инстанция от 2015 г. по иск на екологичната организация "Ургенда", предаде ДПА.

Според съда емисиите от въглероден двуокис трябва да бъдат намалени в срок до 2020 г. с поне 25 на сто в сравнение с нивото от 1990 г. Миналата година равнището на СО2 в Холандия е било с 13 процента под тази горна граница.

Климатичните промени са конкретна заплаха за Холандия, каза председателят на съдебния състав в Хага Мари Ане Танде. Правителството трябва да гарантира защита срещу тази заплаха, тъй като голяма част от страната е под морското равнище и е уязвима от наводнения, заболявания, суша, горски пожари, недостиг от питейна вода и сривове в екосистемите, добави тя.

Говорителката на "Ургенда" Марян Минесма окачестви днешното съдебно решение като "невероятно" и "фантастична победа". Задоволство изразиха и други екологични организации, сред които "Гринпийс".
Холандското правителство проучва съдебното решение. Министерството на околната среда заяви, че желае да постигне изискваните нива, но не изключи ново обжалване, съобщи АФП.

Последвайте канала на

БТА
1763 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини