Мадридски съд призна крадец на бебета за виновен и го пусна

  • 08 октомври 2018 16:36

  • 1900
  • 0
Мадридски съд призна крадец на бебета за виновен и го пусна
© Getty (архив)

Испанският гинеколог Едуардо Вела бе признат за виновен в кражба на бебета и по-късно пуснат на свобода от съд в Мадрид, предаде Би Би Си.

Магистратите в испанската столица днес сложиха край на петгодишно дело срещу лекаря. Жителката на иберийското кралство Инес Мадригал заяви, че е била отвлечена малко след появата си на бял свят и продадена на юридическите си родители през 1969 г.  Съдиите постановиха, че 85-годишният в момента медицински работник е крал новородени и ги давал на хора, които не са могли да се сдобият с рожба по естествен начин.

Магистратите обаче отказаха да вкарат Вела зад решетките. Съдът заяви, че от извършването на престъплението са изминали 25 години и срокът на давност е изтекъл. Лекарят не присъстваше в залата и бе представян от адвокат.

"От една страна, аз съм благодарна на съдиите, че признаха Вела за виновен. От друга – смятам, че той не получи заслуженото наказание за мъките, които е причинил на биологическите ми родители", каза Мадригал.

Делото Вела бе част от по-мащабно разследване. Испанските власти в началото на 80-те започнаха да издирват информация за кражба на бебета по време на диктатурата на Франсиско Франко (1936-1975 г.). Според Мадрид около 3000 новородени  са били взети от неблагонадеждни родители и дадени безвъзмездно или срещу заплащане на симпатизанти на режима.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини