Европол отчита ръст на разпространението на детска порнография в интернет

  • 05 октомври 2018 20:14

  • 1638
  • 1
Европол отчита ръст на разпространението на детска порнография в интернет
© Pixabay (архив)

60% от европейските държави регистрират увеличение на разпространението на детска порнография в интернет. Това се посочва в годишния доклад за киберзаплахите на Европол.

Разпространяването на материали, свързани със сексуалната експлоатация на деца и между самите подрастващи, е в топ пет на основните киберзаплахи, посочени от Европол. Характерно е, че делът на подобно съдържание, което се излъчва в реално време във видеочатове през високоскоростен интернет, продължава да расте.

От отдела за противодействие на киберпрестъпността в ГДБОП отчитат три милиона опита от територията на България да се достигне до подобно съдържание в мрежата. Големият избор от платформи и услуги са използвани, за да увеличат анонимността и достъпа до съдържание със сексуална експлоатация на деца посредством криптирани услуги и тъмния интернет, категорични са експертите по киберсигурност.

„След като бяха разбити няколко големи организации, които се занимават с това, хората, които развиват този бизнес или се занимават с това съдържание, започват да използват директен канал за контакт помежду си и информацията не се съхранява централизирано, а се разпространява разпръснато в това затворено общество”, обясни пред камерата на БТВ Ясен Танев, експерт по киберсигурност. По думите му се установява една изключително негативна инициатива да се генерират приходи чрез киберпрестъпления с експлоатирането на деца с онлайн чатове и дистрибутиране на видеоизображения през високоскоростен интернет.

В доклада се споменава за успешна акция на българската полиция през юли с арестуването на  8 заподозрени за разпространение на детска порнография. „През миналата година имаме над 60 случая, които сме работили по линия на онлайн сексуална експлоатация на деца – тази година от началото на годината до края на август 54 случая. Имаме задържани”, обясни Явор Колев, отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Европол отчита нарастване на стрийминга със сексуална експлоатацията на деца и делът на материали, които са генерирани от непълнолетни. Черният списък с детска порнография в интернет съдържа 4300 сайта. ГДБОП получават ежедневно информация от големите интернет платформи за активност на български потребители, свързана с подобно съдържание.

От отдел „Киберпрестъпност” съветват деца и родителите да подават директно сигнал на сайта им, ако се сблъскат с подобно съдържание или потребител в интернет.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1638 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2018.10.05 | 22:01

1
ще отчитат с тия еврогей ценности всякакви извращения се приемат за нормална норма.

Добави коментар

Водещи новини