Корабът с мигранти "Акуариус" пристигна в Марсилия

  • 04 октомври 2018 14:50

  • 1260
  • 0
Корабът с мигранти "Акуариус" пристигна в Марсилия
© Getty Images (Архив)

Лишеният от панамска регистрация кораб "Акуариус" на неправителствената организация "Ес О Ес Медитеране" пристигна днес в Марсилия, предаде Франс прес.

"Призоваваме европейските правителства да ни позволят да продължим със спасителната си мисия и някоя от тях да предостави на "Акуариус" правото да плава под неин флаг", написа "Ес О Ес Медитеране" в Туитър.

След като Панама обяви решението си да отмени регистрацията на "Акуариус" в края на миналия месец заради незачитането на международни юридически процедури при спасяването на мигранти в морето, неправителствената организация се опасява, че мярката ще влезе в сила веднага щом корабът акостира на сушата и по този начин няма да може да плава повече, заяви директорката на "Ес О Ес Медитеране".

Тя каза още, че се надява Панама да се откаже от решението си, тъй като е необходимо корабът да продължи с мисията си.

"Акуариус" е последният хуманитарен кораб, който спасява в Средиземно море мигранти, опитващи се незаконно да прекосят морето, за да достигнат до Европа.

През последните четири години повече от 15 000 души са се удавили в Средиземно море при подобни опити. За две години и половина "Ес О Ес Медитеране" е спасила 29 523 души, 23 процента от които непълнолетни, отбелязва Франс прес.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1260 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини