Мултимилионер е поръчал убийството на словашкия журналист Ян Куциак?

  • 04 октомври 2018 10:31

  • 4240
  • 1
Мултимилионер е поръчал убийството на словашкия журналист Ян Куциак?
© Getty (архив)

Мултимилионерът Мариан Кочнер е поръчал убийството на словашкия журналист Ян Куциак, предаде БТА, като цитира медии от централноевропейската държава.

Братиславският всекидневник "Денник Н" написа, че един от четиримата задържани за престъплението - Золтан Андруско е посочил медийния магнат като поръчител. Ако думите на предприемача от южния град Комарно се потвърдят, те може да преобърнат досегашния ход на разследването на убийството от 21 февруари. На този етап основният  заподозрян е Алена Жужова, която според версията на прокуратурата е платила 70 000 евро на физическия извършител на убийството на Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова - Томаш Сабо.

В тази хипотеза обаче има неясноти: четиридесетгодишната жена не е била в конфликт с Куциак и е дължала големи суми заради неплатени данъци. От друга страна, според словашката преса, Жужова е работила като преводачка от италиански за Кочнер, който щял да бъде кръстник на нейната дъщеря.

Куциак разследваше връзките между калабрийската мафия и словашки политици. Убийството на журналиста и годеницата му предизвика масови демонстрации срещу словашкото правителство и доведе до оставката на премиера Роберт Фицо.

Що се отнася до Кочнер, миналата година националната агенция за борба с престъпността (NAKA) прекрати разследване срещу него за предполагаемо укриване на данъци. Известен със заплахите си срещу журналисти, Кочнер обяви миналата година, че ще публикува данни за личния им живот.

Главният редактор на Aktuality.sk., медията за която работеше убитият журналист, каза, че Кочнер се интересувал и лично от Куциак.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4240 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ха-ха

2018.10.04 | 13:03

1
Приемете я, приемете. Който е най-близо до огъня, той гори първи.

Добави коментар

Водещи новини