Тереза Мей: Европейският съюз не е като СССР

  • 02 октомври 2018 14:59

  • 2872
  • 2
Тереза Мей: Европейският съюз не е като СССР
© Getty Images/Guliver

Британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в се разграничи днес от своя външен министър Джереми Хънт, който в реч пред годишния конгрес на Консервативната партия направи паралел между Европейския съюз и бившия Съветски съюз, предаде Ройтерс. Хънт каза в неделя, че ЕС е бил създаден да защитава свободите, но съветската история учи, че ако един съюз бъде превърнат в затвор, то желанието да се избяга от него ще се засили.

Запитана по радио Би Би Си какво мисли за коментара на външния си министър, Мей отговори: "Докато седя около масата в ЕС, виждам страни, които са били част от Съветския съюз, а сега са демократични страни. Мога да ви кажа, че двете организации не са еднакви".

Коментарите на Хънт предизвикаха недоволство в Европа, особено сред източните членове на ЕС, допълни Ройтерс. Еврокомисарят от Литва Витенис Андрюкайтис каза по повод изявлението на Хънт, че той е роден в съветски лагер от системата ГУЛАГ и е лежал в затвор на КГБ. "Щастлив съм да ви уведомя за основната разлика между ЕС и Съветския съюз", заяви той, обръщайки се към Хънт.

Запитан дали ЕС прилича на СССР, Хънт каза пред Си Ен Би Си: "Не, но те трябва да бъдат много внимателни, така че начинът, по който се държат на тези преговори (за Брекзита - б.р.), да бъде съвместим с европейските идеали, но не мисля, че виждаме това".

Заместник-председателят на Европейската комисия Франк Тимерманс каза, че сравнението между ЕС и СССР е обидно. "Андрюкайтис е роден в Сибир. Защо? Защото литовските му родители са били вкарани от съветския режим в ГУЛАГ. Витенис не е виждал слънчева светлина, не е знаел какво значи тя, не е знаел каква е продължителността на деня, не е виждал портокал като дете", заяви Тимерманс.

Бивши британски дипломати казаха, че думите на Хънт са неуместни. Но Найджъл Фараж, един от главните радетели за напускането на ЕС, заяви: "Джереми Хънт използва моя език. ЕС е новият СССР", пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2872 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
BRD

2018.10.02 | 19:51

1
Все тая.Големият диктува на малкия.От време на време и го пляска зад врата.

2018.10.02 | 22:40

2
Не само по врата!

Добави коментар

Водещи новини