Испанските власти разбиха джихадистка мрежа, обхванала 17 затвора

  • 02 октомври 2018 14:25

  • 696
  • 0
Испанските власти разбиха джихадистка мрежа, обхванала 17 затвора
© Pixabay

Властите в Испания съобщиха, че са разбили джихадистка мрежа за вербуване и радикализация, разпростряла се в 17 затвора, предаде Франс прес. Агенти на Гражданската гвардия са разкрили и разпитали 25 затворници от различни испански центрове за излежаване на наказания, обвинени, че са част от близка до "Ислямска държава" група, която имала за цел да радикализира други затворници, посочи в комюнике министерството на вътрешните работи.

Групата, съставена едновременно от затворници с джихадистко минало и от хора, радикализирали се в затвора, се опитвала да вербува и "да събере затворниците, осъдени за терористични престъпления", уточни министерството.

Ведомството не съобщава никакви подробности за дейността на групата, споменава само, че целта й е била намирането на съмишленици.

То не посочва също дали затворниците са били във връзка с ИД, нито дали са планирали атентати. На някои от членовете на групата предстояло скоро да излязат на свобода. Разследването тръгна от затворник в един наказателен център, но противозаконната дейност на групата е обхващала 17 затвора - 55 процента от затворите, в които излежават присъди хора, свързани с джихадистки тероризъм, посочи министерството.

Последвайте канала на

Нора Виткова
696 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини