В Италия почетоха паметта на загинали при нацистко клане преди 74 години

  • 30 септември 2018 17:15

  • 3977
  • 2
В Италия почетоха паметта на загинали при нацистко клане преди 74 години
© Pixabay (архив)

Германският министър на външните работи Хайко Маас взе участие във възпоменание за 74-ата годишнина от масово убийство, извършено в Северна Италия от нацистите, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Клането в Мардзабото става през 1944 г. на възвишенията край Болоня и се смята за едно от най-големите избивания на цивилни в Италия, извършени от армията на хитлеристка Германия. Маас посети мемориала в Мардзабото, където се намират тленните останки на 778 цивилни и партизани, убити от германците. Той нарече клането "действия, извършени от германци, които са толкова ужасяващи, че предизвикват вцепенение. Като министър на външните работи на Германия се прекланям пред жертвите и техните семейства, скърбейки и срамувайки се", добави той. Германският външен министър бе придружен от италианския си колега Енцо Моаверо Миланези. Преди това архиепископът на Болоня монсеньор Матео Дзупи отслужи меса за загиналите.

Жертвите на клането, което е извършено между 29 септември и 5 октомври 1944 г. в Мардзабото и други околни селища, включват 316 жени и 216 деца под 12-годишна възраст, някои от които новородени бебета, пише на интернет страницата на местната община. Около 200 души, потърсили убежище в църква, включително 50 деца, биват застреляни от войници, отбелязва ДПА. Нацистките войски избиват цивилни като отмъщение за партизански нападения. След Втората световна война германски командир от СС и двама италиански офицери на фашисткия режим са осъдени за военни престъпления във връзка с клането.

Италия влиза във войната като съюзник на нацистка Германия, но след падането на фашисткия диктатор Бенито Мусолини през 1943 г. минава в другия лагер. Впоследствие избухват тежки боеве между настъпващите съюзнически войски и партизаните, от една страна, и отстъпващите германски сили, които са подкрепяни от някои фашисти, все още верни на Мусолини, от друга.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3977 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
опорна точка

2018.09.30 | 17:32

1
А в Русия почитат ли паметта на милионите жертви на грузинския психопат Джогашвили-то? Попиляло е руснаците т'ва келеме

2018.09.30 | 18:25

2
я кажи що все си залагаш точката на всяка новина ????????????

Добави коментар

Водещи новини