Холандската полиция откри 100 кг материал за кола бомба в домовете на заподозрените за атентат

  • 29 септември 2018 06:59

  • 6779
  • 3
Холандската полиция откри 100 кг материал за кола бомба в домовете на заподозрените за атентат
© gettyimages (архив)

Седемте души, задържани онзи ден по подозрение в подготовка на "голям терористичен акт" в Холандия, са разполагали с голямо количество материал, който "вероятно са щели да използват в кола бомба", съобщи днес холандската прокуратура, цитирана от АФП.

Държавното обвинение обяви, че е била предотвратена голяма терористична атака, като са били арестувани лица, заподозрени, че са били в напреднал етап на подготовка на атентат, насочен срещу "голямо събитие", за да бъдат дадени "много жертви". При претърсването на домовете на заподозрените полицията е открила "значителни количества суровини за направата на колани с експлозиви", обяви представител на прокуратурата в днешно изявление. Властите са иззели също "100 кг торове, които вероятно са щели да бъдат използвани в кола бомба". Заподозрените са в предварителния арест. Вчера те се явиха за пръв път пред съдия в Ротердам, а следващото им явяване ще бъде идната сряда.

Задържаните са родом от Арнхем, Ротердам и села близо до двата града. Двама от тях вече са били съдени за опит да се присъединят към екстремисти в Ирак и Сирия. "В страната ни беше предотвратена трагедия", каза холандският премиер Марк Рюте на седмичната си пресконференция, като подчерта, че властите остават "бдителни", предаде БТА. В Холандия нивото на терористична заплаха е четвърто от пет възможни, а рисковете от нападение остават "значителни", според националната антитерористична агенция NCTV.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6779 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.09.29 | 08:31

3
Нека още ги хранят.мюсолманите идват живеят и чакат момента дори 5то поколение да са те чакат момента да ни унищожат по този начин с атентати ножове да всяват ужас страх,в хората така както правиха едно време БКП/БСП с атентати убиваха християни в храмовете.
Пламен

2018.09.29 | 07:42

1
Има съдени,пък са на свобода??Смъртни присъди,и повече няма да има такива грешки,трябва да разберат,че не се шегуваме!

2018.09.29 | 08:25

2
Пламен не се шегува!:))

Добави коментар

Водещи новини