Конституционният съд на Молдова отстрани президента Додон от длъжност

  • 24 септември 2018 17:21

  • 3996
  • 3
Конституционният съд на Молдова отстрани президента Додон от длъжност
© Gettyimages (архив)

Конституционният съд на Молдова временно отстрани днес от длъжност президента Игор Додон заради отказа му да одобри кандидати за министри, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес и ДПА.

Решението бе взето, след като Додон заяви, че няма да одобри предложени от премиера Павел Филип кандидатури за здравното и земеделското министерство, защото нямат нужната квалификация. С временното отстраняване от длъжност на президента правомощията му се поемат от председателя на парламента, който може да одобри номинациите на двамата министри.

Молбата за временно отстраняване от длъжност на Додон бе внесена в съда миналата седмица от Демократическата партия на Молдова на премиера Филип.

"Правителството има нужда от министри и не можем да допуснем институционално блокиране", заяви един от внеслите молбата депутати.

Проруски настроеният Додон често влиза в спорове с управляващата коалиция, която се стреми към по-тесни връзки с ЕС и САЩ, отбелязва АП.

Това е четвъртият път, когато правомощията на Додон са временно замразени заради откази да одобри предложени от правителството кандидати за министри или да подпише приети от парламента закони.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3996 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
пенсионер

2018.09.24 | 18:31

1
А нашият КС какво чака , че не постави на мястото му т.н. български президент , играещ някакви тъмни политически игрички ?
Гербав комунист

2018.09.25 | 00:16

3
Президентът си е точно на мястото и е поставен там от народа, а костинбродските афераджии грешат фатално като си мислят, че насреща си имат нещо подобно на педерастливото мекотело Роско Плювналиев, който беше срам и позор за България.

2018.09.24 | 21:03

2
КС на България,да вземе пример от КС на Молдова.

Добави коментар

Водещи новини