Мария Габриел: Каузата Европа трябва да остане обединителна за бъдещето на ЕС

  • 12 септември 2018 15:28

  • 2021
  • 1
Мария Габриел: Каузата Европа трябва да остане обединителна за бъдещето на ЕС
© Булфото (архив)

Европа, която отстоява своите основополагащи ценности за демокрация и защита на гражданите и Европа, която държи високо в европейския дневен ред днешните предизвикателства относно миграцията, отбраната и цифровизацията - това за мен са ключовите послания от днешната реч на председателя на ЕК Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето. Това заяви  българският комисар по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, веднага след традиционната годишна реч за състоянието на Съюза на председателя Юнкер пред евродепутатите в пленарната зала. 

 Габриел каза, че днес е важно да кажем ясно "не" на национализма и "да" на Европа, която се вслушва в своите граждани. Според нея е от особено значение в сегашния контекст на сложни геополитически процеси да се запази каузата Обединена Европа, която е сред най-благородните каузи в този свят. 

По отношение на посланията на председателя Юнкер, свързани с ресора цифрова икономика и общество, българският еврокомисар отбеляза значимостта на развитието на изкуствения интелект, по-добрата свързаност със Западните Балкани, борбата с терористичното съдържание онлайн. 

"Европейският съюз има потенциал да бъде сред лидерите в областта на изкуствения интелект, като не губим от поглед етичните правила - работим усилено през последните месеци в тази посока. Що се отнася до Западните Балкани, вече прилагаме Цифрова програма за региона чрез действията за намаляване на роуминга, подобряване на свързаността, подкрепа за цифровите умения на хората и за цифровизацията на предприятията. Не на последно място е работата ни в борбата с терористичното съдържание в интернет и днес предложихме нови мерки, чрез които да постигнем премахването му в рамките на един час от публикуването. Само силна и единна Европа, която е на висотата на очакванията на нейните граждани, ще ни позволи да постигнем желаните високи резултати", подчерта в коментара си комисар Мария Габриел, цитирана от представителството на ЕК в България. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2021 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
боби

2018.09.12 | 19:07

1
Тази е едно абсолютно лапацало!!

Добави коментар

Водещи новини