Ердоган призова Киргизстан да вземе мерки срещу мрежата на Гюлен

  • 02 септември 2018 07:53

  • 1509
  • 2
Ердоган призова Киргизстан да вземе мерки срещу мрежата на Гюлен
© gettyimages

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва призова снощи Киргизстан да вземе мерки срещу групи, свързани с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за провалилия се опит за преврат през 2016 г., съобщава Ройтерс.

Засега Бишкек отхвърля подобни искания.

В цяла Централна Азия от десетилетия съществува мрежа от училища и колежи, спонсорирани от намиращия се в САЩ духовник и негови последователи. След преврата от 2016 г. Анкара призова правителствата от региона да затворят тази мрежа, но някои показват нежелание да го направят. Тогавашният киргизстански президент Алмазбек Атамбаев отказа да затвори училищата и просто преименува образователната мрежа. Ердоган повдигна отново въпроса вчера на среща с новия киргизстански президент Сооронбай Жеенбеков.

Турският президент увери, че мрежата на Гюлен е заплаха за сигурността. "Не искаме нашият братски народ да се сблъска с подобни проблеми", заяви той вчера на съвместна пресконференция с Жеенбеков. "Те могат да проникнат във вътрешното министерство, във военни структури, подобен преврат може да се случи и в Киргизстан", предупреди той.

Президентът на Киргизстан не прие изрично исканията на Ердоган, но заяви, че сега мрежата от учебни заведения е под контрола на правителството. Съседен Казахстан също отказа да затвори спонсорираните от Гюлен училища и също ги преименува, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1509 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
?

2018.09.02 | 10:54

2
Гюлен има турски Сорозоидни колежи във всички държави по света.
Levski

2018.09.02 | 08:37

1
Rjazan kaun Turski idot

Добави коментар

Водещи новини