България е уведомила Еврокомисията за огнището на африканска чума

  • 01 септември 2018 06:32

  • 2106
  • 4
България е уведомила Еврокомисията за огнището на африканска чума
© gettyimages

България е уведомила Европейската комисия за първото огнище на африканска чума по свинете, открито у нас. Очаква се решение за ограниченията, които Брюксел ще наложи на страната, съобщава БНР.

Ветеринарните власти днес ще вземат проби от всички прасета в 3-километровата зона около огнището на африканска чума във варненското село Тутраканци. Започва преброяване и на всички домашни свине в 10-километров радиус около селото. Към момента унищожаване на прасета, извън тези в Тутраканци, не се налага. Във всяко населено място, където пробите докажат болно животно обаче, ще бъдат евтаназирани всички свине.

Храните от свинско месо ще се конфискуват още на границите.

"С Пътната агенция сме се разбрали, всички паркинги, където спират тирове, своевременно да бъдат почиствани и боклуците унищожавани. Същото се отнася и за пристанищата - отпадъците от корабите, отнася се за всички граници на България", каза директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев. Той допълни, че дезинфекция се прави на всички влизащи в страната автомобили.

Всички частни собственици, чиито прасета бъдат унищожени заради чумата, ще бъдат обезщетени по пазарни цени. Пролбем ще е да се опазят индустриалните свинеферми, в които се отглеждат половин милион животни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2106 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Кибабчев

2018.09.01 | 11:10

4
ИНТЕРЕСНО КАК ТАЯ ЧУМА ПРЕСКАЧА ДРУГИ РАЙОНИ И ТОЧНО ЗАРАЗЯВА ПРАСЕНЦАТА В С. ТУТРАКАНЦИ ДО ПРОВАДИЯ!!!??? И ТОВА ОВЕДОМЛЕНИЕ Е СИГОРНО ПРАТЕТЕ ПАРИ ЧЕ ИМАМЕ ЧУМА ДА Я БОРИМ. ИМА НЯКАКВА ДАЛААВЕРА ЗА ПОЛЗА НА БГ УПРАВНИЦИ.
аб

2018.09.01 | 09:29

3
Колко кози и овце умряха в Странджа от чума......Тя е само в Парламента. Това е най - голямото огнище. Евтаназия.
Бай Шиле

2018.09.01 | 08:28

2
Майка ви герберастка нямахте търпение да почнете да избивате свинете, на ред са кравите и кокошките. Планът Ранът трябва да се изпълнява по план , нали за това сте взели милиони от американските лайнари , боклуци скапани!
опорна то4ка

2018.09.01 | 07:36

1
Да се внушава:" Няма чума"! Трябва да създавате хаос в държавата тролчета изроди мои!! Хаос и недоверие в институциите на България и ЕС, за да може мафиотите да олепят властта!!

Добави коментар

Водещи новини