Могерини: Западните Балкани стават партньори на ЕС по въпросите на сигурността

  • 30 август 2018 11:50

  • 631
  • 0
Могерини: Западните Балкани стават партньори на ЕС по въпросите на сигурността
© Getty Images/Guliver

Страните от Западните Балкани се превръщат за ЕС в партньори по въпросите на сигурността, докато по-рано те бяха разглеждани само като огнище на нестабилност, е заявила върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини при пристигането си на второто работно заседание на двудневната неформална среща на министрите на отбраната на ЕС във Виена, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Могерини е казала още, че "съвместно с НАТО обсъждаме как да задълбочим сътрудничеството си по въпросите на сигурността в региона".

Австрия, която в момента председателства Съвета на ЕС, е поканила министрите на отбраната на страните от Западните Балкани на 26 септември в Грац, за да обсъдят ситуацията със сигурността в региона, е съобщил австрийският министър на отбраната Марио Кунасек. Според него на вчерашното заседание на европейските министри на отбраната са били обсъдени конкретни мерки за укрепване на сигурността в Западните Балкани.

"За мен е особено радостно, че изразихме готовност да намерим собствен стратегически формат за диалога с тези страни, да говорим с тях, а не за тях", е коментирал Кунасек.

Във Виена се провежда и неформална среща на министрите на външните работи на ЕС, на която са поканени и представители на страните кандидатки - Македония, Сърбия, Черна гора, Турция и Албания. Европейският съюз няма да бъде пълноценен, докато страните от Западните Балкани не се присъединят към него, е заявила в сряда Могерини, цитирана от ТАСС. В наш интерес е да оставяме вратата отворена, е казала Могерини, отбелязвайки, че австрийското председателство на Съвета на ЕС подкрепя политиката на Брюксел по отношение на Западните Балкани.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
631 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини