Австрийската външна министърка коментира присъствието на Путин на сватбата ѝ

  • 27 август 2018 20:35

  • 5339
  • 4
Австрийската външна министърка коментира присъствието на Путин на сватбата ѝ
© gettyimages (архив)

Поканата бе отправена спонтанно и не очаквах Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 да я приеме.

Така австрийската външна министърка Карин Кнайсъл обясни спорното присъствие на руския президент на сватбата ѝ, предаде БТА, цитирайки АФП. Шефката на австрийската дипломация, издигната от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), предизвика множество международни коментари като посрещна Путин на сватбата си в разгара на австрийското ротационно председателство на ЕС. Тя обясни за в. "Стандарт", че появата на Путин била резултат на "чиста случайност". 53-годишната Кнайсъл, чиято сватба се състоя на 18 август в Южна Австрия, "не очаквала", че руският президент ще приеме поканата й, която тя му отправила при посещението му във Виена в началото на юни. На официалната вечеря по повод посещението на Путин Кнайсъл пристигнала със сватбените покани, които току-що била получила и ги раздала на колегите си.

"Стана съвсем спонтанно. Държах поканите в ръка и казах на Путин, че това са сватбените ни покани", каза министърката и увери, че "изненадата била пълна", когато руското посолство я уведомило, че руският държавен глава ще присъства. Идването на Путин на сватбата, както и валсът му с Кнайсъл, който тя завърши с реверанс към важния гост, предизвикаха остри реакции от медиите и опозицията в Австрия, според които това може да навреди на репутацията за неутралност на страната им. Кнайсъл добави, че е уведомила външните министри на Полша и Великобритания за идването на Путин на сватбата ѝ заради обтегнатите дипломатически отношения на техните страни с Русия и увери, че не е била политически употребена от Путин. Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 от своя страна заяви, че посещението му в Австрия е било от строго личен характер.

"Смятам, че създадох основа на взаимно доверие между Путин и мен, върху която ще може да се изгради диалог", смята Кнайсъл. Вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, който е и лидер на АПС, енергично защити външната министърка. На журналистически въпрос през уикенда Щрахе отговори, че самият той може да си представи да покани на сватбата си своя приятел италианския крайнодесен вътрешен министър Матео Салвини, а може би и унгарския премиер националист Виктор Орбан, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5339 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Кой се съмнява

2018.08.28 | 08:57

4
Простаците винаги намират повод да мрънкат! Това е толкова човешко събитие, но, те винаги намират начин да очернят и най- хубавото! Да са живи и здрави и най-вече Путин, единствения нормален на тая Земя!
зьц

2018.08.27 | 22:40

3
леле, кой се е оженил за това същество??? джендър някакъв
Гост

2018.08.27 | 22:14

2
Искате ли сандвич?.....Да!......Ама наистина ли?
Като предлагаш нещо, трябва да си наясно че ответната страна току виж може и да приеме, особенно ако е апетитно ххахаха
Jesus

2018.08.27 | 20:51

1
А спонтанно да си подадете оставките!? То на цяла Европа е ясно, че има много гнило в т.н. "Австрийски неутралитет". Дупедавци!

Добави коментар

Водещи новини