Папата пристигна в Ирландия

  • 25 август 2018 13:56

  • 1414
  • 1
Папата пристигна в Ирландия
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март пристигна в Ирландия, предадоха световните агенции. Това е първа визита на папа в тази страна за почти четири десетилетия, отбелязва Асошиейтед прес.

Самолетът с папата и антуража му кацна на международното летище в Дъблин след двучасов полет от Рим, предаде АП. Очаква се стотици хиляди хора да приветстват папата, но и да има също така и демонстрации и бдения на оцелели от сексуалните посегателства, извършени от представители на католическата църква в страната. На летището папата бе посрещнат от министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковини, допълва Франс прес.

Това е 24-ото пътуване на Франциск зад граница. Визита му в Ирландия ще продължи 36 часа. Тя се организира в момент, в който църквата е разтърсена от няколко скандала, свързани с последните разкрития за сексуални посегателства в САЩ и със серията от оставки на висши духовници в Чили, Австралия и САЩ, заподозрени в омерта относно сексуалните посегателства.

По-късно днес папата ще ръководи Фестивала на семействата на стадиона Кроук парк в Дъблин, на който се очаква да присъстват 80 000 души. Утре ще отслужи меса, с която ще се сложи край на Фестивала на семействата в парка Финикс в Дъблин и се очаква на литургията да дойдат половин милион богомолци.

Предвидено е и папата да произнесе шест речи на различни места и да се срещне с жертви на сексуалните посегателства, извършени от духовници. Днес на среща на папата с премиера се очаква да бъде именно спомената темата за сексуалните посегателства в ирландската църква.

В интернет вече се появиха призиви на хиляди ирландци за бойкот на литургията утре. Бойкотът ще се изразява в резервиране на стотици билети за месата, които няма да бъдат използвани. В Дъблин пък ще има протестен поход. В град Туъм ще има бдение в памет на 796-те бебета починали от 1925 г. до 1961 г. в бивше католическо монашеско убежище и погребани в общ гроб. Бебета са били на самотни майки, подслонени в убежището от монахините. Повечето от децата са починали от недохранване и от инфекциозни болести, като туберкулоза, което повдигна въпроси какви са били грижите за тях от страна на монахините.

Визитата на папата в Ирландия идва в момент, в който страната е доста променена. Премиерът Лио Варадкар е хомосексуалист, съотношението на католиците сред пет милионното население спадна от 90 процента на под 80 процента, през май абортите бяха либерализирани, а през 2015 г. бяха легализирани хомосексуалните бракове.

Последвайте канала на

БТА
1414 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.25 | 17:58

1
Ся ще им каже че тря приемат чернилки...

Добави коментар

Водещи новини