Ето какво очаква папа Франциск от визитата си в Ирландия

  • 23 август 2018 14:18

  • 587
  • 0
Ето какво очаква папа Франциск от визитата си в Ирландия
© Getty Images (Архив)

Този уикенд на папа Франциск му предстои хладно посещение в Ирландия - първа папска визита от близо 40 години в традиционно католическата страна.

Светият отец е в окото на бурята в резултат на поредицата от скандали - последните от тях в САЩ, Чили и Австралия, които разкриха продължителната неспособност на Католическата църква да се справи със свещениците педофили.
Но неговата поклонническа мисия в събота и неделя ще го сблъска със страна, преживяла рязка секуларизация след възторженото посрещане там на папа Йоан-Павел Втори през 1979 г.

По онова време разводите и хомосексуалността там бяха незаконни, но сега Ирландия е управлявана от премиер, който не крие, че е гей, а неотдавнашни референдуми либерализираха законите за абортите и легализираха еднополовите бракове. Ирландското католическо съзнание също бе разтърсено от продължаващите над две десетилетия разкрития за поредица секс скандали, свързани със свещеници, и за опити на църквата да прикрива (такива) престъпления.
Имаше освен това и разкрития за управлявани от църквата ирландски институции, като прословутите перални "Магдалена", в които самотни майки са били държани практически като робини, а родените от тях бебета са били отнемани за принудително осиновяване.

В безпрецедентно открито писмо в понеделник до 1,3-те милиарда католици по света Франциск призна, че Католическата църква "дълго време е игнорирала, мълчала или прикривала" болката на жертвите на сексуални посегателства от свещеници. Ден по-късно Ватиканът потвърди, че папата ще се срещне с такива жертви ирландци, докато е в Дъблин, и че е бил насърчен да направи това от местната Католическа църква.

На 19 август Дъблинският архиепископ Дайърмюид Мартин каза, че "не е достатъчно само да кажеш извинявай", и предупреди, че "структурите, позволили и улеснили такива нарушения, трябва да бъдат разтурени, и то разтурени завинаги".
Франциск обеща "нулева толерантност" към педофилията, но при неговото върховенство Ватиканът не успя да установи ясни правила как да се действа към хищните свещеници и епископи, прикриващи действията си. Мартин посочи, че броят на жертвите на сексуални посегателства от католически духовници е огромен и каза, че папата трябва "да заговори открито за нашето минало, но също и за нашето бъдеще".

Макар че голям брой ирландци все още се самоопределят като католици - 78,3 на сто според преброяването от 2016 г., очаква се Франциск да бъде посрещнат с известна враждебност. "Очевидно има много хора, католици, които очакват с вълнение папската визита", каза пред ДПА Мари Колинс - активистка на движението срещу посегателствата, която неотдавна в знак на протест подаде оставка от ватиканска комисия по въпроса.
"Но от друга страна, разбира се, има огромно медийно внимание към кризата с посегателствата. . . Така че има гняв и ще има някакви протести", добави тя.

Основателят на групата оцелели от посегателствата "Един от четири" Колм О'Гормън организира демонстрация в Дъблин в памет на децата жертви на свещенически посегателства. Други протестиращи също се опитват да омаловажат папското посещение, като си запазват безплатни билети за събитията с папско участие с намерението да не присъстват на тях, за да останат възможно най-много незаети места.

Сред тези събития, взети на прицел, е литургия в Дъблин, предвидена за участие на 500 000 души, както и поклонническото посещение на католическа светиня в Нок, Западна Ирландия, където се очаква да дойдат около 45 000 души. Един от протестиращите - член на групата "Кажи Не на папата", заяви пред вестник "Айриш таймс", че е запазил 800 билета на името на Исус Христос.

Ирландският премиер Лио Варадкар каза пред ирландски медии, че иска в разговорите с Франциск да повдигне въпроса за "реалното безпокойство, с което ирландците гледат на наследството от миналото".
Когато папата кацне в Дъблин в 10:30 ч в събота, ще бъде посрещнат от президента Майкъл Хигинс и ще бъде ескортиран до президентската резиденция "Арас енд Уахтаран" за частен разговор. После ще отиде в Дъблинския замък за среща с Варадкар. По-късно е планирано посещение в Капуцинския дневен социален център за среща с бездомни семейства. Бездомничеството е един от най-острите социални проблеми в Ирландия.

Централен пункт в програмата е събитието на стадиона в дъблинският Кроук парк, където Светият отец ще говори пред 2-часова Световна среща на семействата, с която Католическата църква ще отбележи ролята на семейството. Очаква се там да присъстват около 70 000 души.

Последвайте канала на

Десислава Станева
587 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини