Иранска връзка взе главата на норвежки министър

  • 13 август 2018 16:44

  • 1160
  • 1
Иранска връзка взе главата на норвежки министър
© Getty (архив)

Норвежкият министър на риболова Пер Сандберг днес беше принуден да подаде оставка, тъй като нарушил правилата за сигурност при частно посещение в Иран с бивша кралица на красотата от ирански произход, предаде АФП.

През юли 58-годишният Сандберг, втори по ранг в антиимигрантската дясна Партия на прогреса, е посетил Иран заедно с новата си 28-годишна приятелка, без да уведоми предварително премиерската канцелария. Освен това носел със себе си служебен мобилен телефон. Норвежките служби за сигурност редовно сочат Иран като една от най-активните страни в областта на шпионажа, наред с Китай и Русия. Сандберг ще бъде заменен в правителството от своя съпартиец Харалд Том Несвик, съобщи канцеларията на премиера Ерна Солберг.

Случаят се коментира от норвежките медии от две седмици и предизвиква критики както от опозицията, така и вътре в Партията на прогреса. Подложен на натиск, Сандберг се извини, но това изглежда не беше достатъчно. В добавка беше установено, че той е нарушил протокола за сигурност и друг път - при посещение в Китай през май, когато пак носел служебния телефон със себе си.

Случаят е особено пикантен за медиите поради новата приятелка на Сандберг. Бахарех Летнес, бивша кралица на красотата, а днес - бизнес дама, е с 30 години по-млада от бившия министър. Молбата й за убежище в Норвегия е била отхвърлена три пъти, а самата Летнес била експулсирана преди най-накрая да й бъде издадено разрешително за пребиваване на основание, че в Иран я заплашва брак по принуда.

Партията на Прогреса подкрепя стриктната имиграционна политика и настоява за бързо експулсиране на отхвърлени кандидати за убежище и най-сурово отношение към чужденци, които се връщат в родината си, след като са им били издадени лични документи в Норвегия. Службите на вътрешното разузнаване разследват Бахарех Летнес, която отрича да има какво и да било връзка с иранския режим.

Освен оставката от министерския пост, Сандберг се е оттеглил и от поста на заместник-председател на партията, съобщи политическата формация.

 

Последвайте канала на

БТА
1160 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ads

2018.08.13 | 16:52

1
голям прас. ще си чука младата жена и ще му е през оная работа. уволнили са го, защото не е джендър и спи с нормална жена.

Добави коментар

Водещи новини