Българка в Гърция: Хората се давеха като в „Титаник”

  • 26 юли 2018 21:25

  • 15098
  • 0
Българка в Гърция: Хората се давеха като в „Титаник”
© gettyimages

Хората се давеха като в „Титаник”, търсеха ги живи и мъртви с фенери в морето. На всеки 20 метра имаше спасителна лодка, а те се блъскаха да се качат и се бутаха във водата. Това разказа за ужасната трагедия в Гърция от първо лице Анна Кирязова от Варна пред "Монитор".

От 18 г. тя и съпругът й живеят в гръцкото с. Мати, което попадна в епицентъра на опустошителните пожари, които взеха 83 жертви. Мати и съседното с. Кокино Лиманаки са почти напълно опустошени. Пожарите са изпепелили десетки къщи, стотици коли, почти всички паркове и градини. Вместо палми, кактуси, борове и цветя, сега там има пепелища, скъсани кабели за високо напрежение, паднали трафопостове, тлеещи огнища и земя, която пари под краката. Десетки хора са отчаяни от огромните щети. Двете села приличат на призраци, по чиито тела все още лежат труповете на овъглени кучета и костенурки.

„Беше в понеделник към 17:00 ч. Бях в асансьора на къщата, в която гледам инвалид. Изведнъж токът спря и заседнах на едно място. Огънят вече е бушувал навън, но аз не знаех какво става. Умирам в асансьора и това е. Много виках, мъжът на Анна ме чу и успя да ме спаси”, разказа Валентина от Асеновград. От 15 г. тя живее в същата къща, където и Анна Кирязова с нейния съпруг. Около красивата двуетажна къща, кацнала точно над морето, вече горели огромни пламъци. Поглъщали безмилостно дърветата, цветята и животните, облизвали и постройката. „Добре, че преди 6 години къщата беше санирана отвън с хубава облицовка, прозорците са добре изолирани, отвън имат капаци и черният дим не можа да влезе вътре, това ни спаси от задушаване. Огънят не влезе вътре и даже не счупи стъклата”, разказа Анна.

Село Мати гъмжи от полиция и спасители, тъй като морето всеки ден изхвърля телата на удавени при опит да се спасят от огнената стихия хора. Някои от стопаните вече разчистват порутените си домове, а други водят застрахователи да огледат щетите. Строителни инженери от общината обикалят всички къщи, за да направят оценка дали са годни за живеене и не крият ли риск от срутване, което би застрашило живота на преминаващи хора.

Анна Кирязова и Валентина живеят в къща, от чиято тераса цяла нощ са наблюдавали трагедията на десетки хора в морето. Докато пътували с колите си, ходели по улиците или били в домовете си, обитателите на Мати били застигнати толкова мигновено от огнената стихия, че масово хукнали да търсят спасение в морето. Селището е на склон над малки плажове, по които се стига по десетки стълби, направени от собствениците на имотите. Хората изоставяли колите и къщите си и тичали като луди във водата.

„Влизаха навътре, защото ако стоят на плажа, е опасно, там ги застигаха летящи пламнали клонове и издухани от стихията предмети. Това накара хората да стоят на по-дълбокото с часове. Помощта дойде много по-късно от началото на ужаса, чак след няколко часа. Вече беше тъмно и започна агонията. На всеки 20 метра имаше спасителни лодки, дойде и кораб, на който откарваха хората и ги качваха там, навътре към сушата беше невъзможно. Търсеха ги с фенери, точно както съм гледала във филма „Титаник” – осветяваха живите и те тръгваха блъскайки се един друг към лодките. Казваха им, че има място за всички, но никой не чуваше нищо. Беше зловещо”, спомня си Анна.

По скалите и на плажната ивица се виждат оставени или изхвърлени от морето дрехи. Във фаталната нощ е имало отлив и морето е дърпало навътре, но след това изхвърля труповете на удавници, които не са оцелели в тъмницата и водата, където хората са стояли с часове, чакайки стихията да отмине, както и по време на спасителната операция. В четвъртък сутринта спасителите откриха нови две тела.

Броят на жертвите ще расте, казват местните власти. Докато се опитвали да минат през врата, водеща по стълби към морето 25 души изгорели накуп прегърнати.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
15098 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини