Вижте как може да помогнете на пострадалите от пожарите край Атина

  • 26 юли 2018 14:01

  • 1413
  • 0
Вижте как може да помогнете на пострадалите от пожарите край Атина
©

В рамките на плана за извънредни мерки за справяне с последиците от пожарите, които засегнаха източната и западната част на Атика, гръцкото правителство прие цялостен пакет от мерки, които имат цел незабавното и пряко облекчаване на положението на засегнатите от бедствието хора и бързото възстановяване на материалните щети.

Това съобщават от посолството на Гърция в София. Мерките се прибавят към това, което вече предвижда съществуващото законодателство.

Приетите мерки предвиждат следното:

Α. Мерки за незабавна помощ и подкрепа на засегнатите.
1.Отпускане на еднократна помощ на засегнатите, което ще се извърши след завършване на регистрирането и оценката на материалните щети. Тази еднократна помощ, която ще се отпуска на семейства и физически лица, засегнати от бедствието, възлиза на 5000 евро. За семейства с три и повече деца, сумата възлиза на 6000 евро. Сумата за засегнатите фирми възлиза на 8000 евро.
2.Отпускане на обезщетение за безработица плюс еднократно отпускане на помощ за безработица за 45 дни (650 евро) на хората, които не могат да извършват своята дейност поради бедствието и поради щетите, които то е нанесло на тяхната фирма.
3.Еднократно отпускане на извънредна помощ на засегнатите пенсионери, чиято равностойност е две (2) брутни месечни пенсии.
4.Ускоряване на разглеждането на молбите за отпускане на пенсия, които са подадени или ще бъдат подадени до 31.09.2018 от хора, чийто осигурителен район или постоянен адрес се намира в границите на засегнатите райони.
5.Мерки за незабавно данъчно облекчение на данъкоплатците от районите на данъчните дирекции Палини и Елевсина:
-Удължаване на срока за подаване на данъчни декларации за доходите на физически и юридически лица за 2017 г. до 30 октомври 2018.
-Разсрочване на плащането на дължимия данък върху доходите на физически и юридически лица за 2017 г. на три месечни вноски, като срокът за внасяне на първата вноска е до 31 октомври 2018, на втората вноска е до 30 ноември 2018 и третата и последна вноска до 31 декември 2018 г.
-Удължаване на подаване на декларациите за дължимия ДДС, чийто срок изтича на 31 юли 2018 г., до 30 октомври 2018 г., като се удължава съответно и срокът за внасяне на дължимия данък.
-Удължаване на срока за внасяне на промени в декларациите за недвижими имоти, които се намират в засегнатите райони и са понесли щети, до края на текущата година.
-Също така, за жителите на засегнатите райони се предвижда отлагане на плащането на доказани задължения, чийто срок е изтекъл или ще изтече в рамките на шест месеца от издаването на съответното удостоверение.
-Освобождаване от годишния данък недвижим имот ΕΝΦΙΑ на имотите в засегнатите райони, които са изцяло унищожени от пожарите или са претъпрели щети, които ги правят необитаеми.
6.Мерки за незабавно осигурително облекчаване за фирмите и осигуряващите се, чието седалище или професионална дейност е в засегнатите райони.
7.Мерки за облекчаване на кредитополучатели на Организацията за нисколихвени жилищни заеми.
8.Времено спиране на търговете за продажба на имоти на длъжници, които са собственост на засегнати от пожарите за период от днес до 30.09.2019
9.Отпускане на годишна помощ от 1200 евро на всяко засегнато семейство за покриване на всякакви нужди, свързани с комуникации и интернет.
10.Извънредни финансови помощи на общините Маратонас и Рафина-Пикермио в размер на 2 млн евро, които могат да бъдат използвани за покриване на незабавни нужди, като наемане на извънреден персонал, закупуване на храни, лекарства и подобни консумативи, както и за незабавеното и бързото възстановяване на щетите на основната инфраструктура.
11.Отваряне на пропускателни пунктове в засегнатите райони до приключване на кризата с пожарите.
12.Премахване на регистрацията на МПС, които са били унищожени от пожарите с цел недължене на пътен данък, такси за преустановяване на регистраци или други административни глоби.
13.Също така, държавната електрическа компания ДЕИ реши да заличи задълженията на клиенти-консуматори на ел. енергия, която е била разходвана от 01.01.2018 г. до днешна дата за домове и търговски обекти, които са били разрушени от бедствието, както и за домовете на семействата на жертвите. Компанията ще пристъпи също така към значителни намаления на стари задължения за същите категории потребители.
14.Подразбира се, че националната здравна каса ΕΟΠΥΥ ще подмени безплатно цялото здравно оборудване и други технически и помощни средства и консумативи, които бяха унищожени от пожара, на хора с увреждания и хронични заболявания.
15.Деца на семейства, засегнати от пожарите, които вече следват или ще бъдат приети през новата учебна година в университети, придобиват автоматично правото за прехвърляне във висше учебно заведние, което се намира най-близо близо до дома им. Има възможност тази силата на тази мярка да бъде удължена и през следващите години с решение на Министерството на образованието.
16.Също така, оценката на учениците от семейства, засегнати от пожарите, които са държали приемните изпити за университет 2017-2018 се увеличава с 20%. Тези ученици ще бъдат приети в съответните училища като извънредна бройка.
17.Извънредни мерки от своята компетентността е обявило и Министерството на националната отбрана посредством министъра на отбраната.

Б. Мерки за обезщетяване и подпомагане на семействата на жертвите.
1.Финансова помощ на съпруга/съпругата в размер на 10 000 евро в случай, че загиналият няма по-близък роднина.
2.Отпускане на месечна помощ на непълнолетните деца на загиналите в пожарите в размер на 1000 евро до навършване на пълнолетие, а ако тези деца следват в полувисше или висше учебно заведение в страната – до навършване на 24 години.
3.Ако тези деца са приети тази година или вече следват във висше или полувисше учебно заведение в страната, се прехвърлят в заведението, което се намира най-близо до дома на семейството им. Възможно е тази мярка на бъде удължена и през следващите години със съответно решение на министъра на образованието.
4.Оценката на учениците от тези семейства, които са държали приемните изпити 2017-2018 се увеличава с 20%. Тези ученици ще бъдат приети в съответните училища като извънредна бройка. Възможно е тази мярка да бъде повторена със съответно решение на министъра на образованието.
5.Роднинско лице по права линия от първа или втора степен или съпруг/съпруга на жертва от пожарите придобива правото на назначаване в организации от структурата на централното правителство. Право на такова назначение придобиват и хора, които вследствие на пожарите са придобили инвалидност от поне 67%.
6.Също така, Председателският съвет на Народното събрание на Гърция реши единодушно да бъде отпусната еднократна помощ по сметката на всяко дете, засегнато от пожарите. Размерът на сумата ще бъде уточнен след регистрацията и изчисляването на размера на щетите.

В. Третият пакет мерки касае възстановяването на материалните щети на частните лице и на обшествената ифраструктура.
1.Откриване на специална сметка в Националната банка на Гърция с цел финансиране на дейностите по подпомагане на пострадалите от пожарите в източната и западната част на Атика и основно за ремонтните дейности и обезщетяването на собствениците на домове, които са били унищожени от пожарите, и на прилежащата инфраструктура.
Управляващ орган на тази сметка ще бъде тричленна комисия, в която ще участват председателят на парламента, министърът на инфраструктурата и транспорат и минисътърът на финансите.
Гръцката държава участва сметката чрез вноска от 20 млн евро от държавната агенция по заетост и човешки ресурси, 10 млн евро от Министерството на финансите, а гръцкия параламент взе решение да внесе още 10 млн евро по сметката. Средства по тази сметка могат да превеждат чужди държави, фирми и граждани от Гърция и чужбина.
Номеръте на сметката е следният: 23/2341195169
IBAN: GR4601000230000002341195169
Участието на гръцката държава е начално, като Гърция се ангажира, че допълнителните раходи, които ще възникнат за пълното възстановяване на засегнатите райони ще бъдат покрити от Програмата за публични инвестиции при същите специални процедури.
Посредством специални разпоредни ще бъдат отпуснати средства и на околните пространства и сгради, претърпели щети от пожарите.
2.Министерството на инфраструктурата, чрез специална разпоредба, ще поеме безплатното разработване на проектите за възстановяването на засегнатите околни сгради.

На последно място, подразбира се, че възстановяването на засегнатите райони ще бъде извършено на базата и спазвайки правилата и разпоредбите на съответното законодателство в областта на борбата с наводненията, пожарите и устройството на територията, като съответната отговорност носят компетентните власти в тези области и министерства.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини