Ирландските пилоти на Райънеър обявиха планове за още две еднодневни стачки през юли

  • 13 юли 2018 07:58

  • 831
  • 0
Ирландските пилоти на Райънеър обявиха планове за още две еднодневни стачки през юли
© Getty Images/Guliver

Ирландските пилоти на компания Райънеър обявиха още два еднодневни стачни дни. Така се засилва натискът върху най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа да подобри условията на труд, предаде Ройтерс.

Около 100 от 350-те ирландски пилоти на Райънеър вчера излязоха в първата си стачка, за да поискат по-прозрачен механизъм на заплащане, на трансфери и на повишения. Целта на протеста бе да се намали прекомерната дискретност във връзка с управлението на кариерите на пилотите.

Авиокомпанията казва, че нейните пилоти работят при едни от най-добрите условия на труд в сектора на нискотарифните превозвачи. Заради стачката вчера бяха анулирани 30 полета от Ирландия, което бе по-малко от 2 процента от 2300-те дневни полета.

Кабинният персонал на Райънеър вече обяви стачка за Испания, Италия, Португалия и Белгия за по-късно през юли, припомня Ройтерс. Сега синдикатът на пилотите каза, че планира още две стачки по един ден на 20 и на 24 юли.

Райънеър лети до 37 страни и превози миналата година 130 милиона пътници.

Пилотите и кабинният персонал в 86-те бази на Райънеър започнаха да планират организирането на стачни действия след отмяната на хиляди полети през втората половина на миналата година заради недостиг на пилоти, което от компанията пък обясниха с хаос в графика на полетите.

През декември авиокомпанията се предаде под нарастващия натиск и призна синдкатите за първи път в 32-годишната история. Но ръководството не успява да постигне споразумение със синдикатите относно нови трудови практики. Според компанията някои от исканията на персонала ще подкопаят нейния бизнесмодел на нискотарифен превозвач.

Сега говорител на Райънеър каза, че компанията е насърчила синдиката на ирландските пилоти да приеме оферта за създаване на работна група за разрешаване на спора, но "ако те искат да проведат още една неуспешна стачка отново, то нека така да бъде". От синдиката казаха, че са намерили известна обща почва с Райънеър относно предложението, но не са могли да постигнат споразумение по детайлите. От синдиката казаха още, че е жалко, че Райънеър отказва да позволи участието на трета страна като посредник в спора.

Последвайте канала на

БТА
831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини