Вигенин: Носим отговорност към бъдещето на нашия общ европейски дом

  • 10 юли 2018 17:08

  • 1479
  • 2
Вигенин: Носим отговорност към бъдещето на нашия общ европейски дом
© БСП, пресцентър

Ние носим отговорност към европейските граждани и към бъдещето на нашия общ европейски дом.

Това заяви  международният секретар на ПГ на "БСП за България" и председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,.

Изказването си той направи по време на представянето на доклада на Работната група по въпросите на субсидиарността, пропорционалността и "да правим по-малко, но по-ефективно"  и предаването му на председателя на ЕК Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той обясни, че докладът адресира три основополагащи въпроса: как да се прилагат по-добре принципите на субсидиарност и пропорционалност в рамките на институциите на ЕС; нов подход и начини как да бъдат включени по-добре и пo - ефективно регионалните и местните власти и националните парламенти при разработването и изпълнението на политиките на ЕС; както и дали има области на политиката, в които правомощията могат да бъдат ределигирани и върнати с времето на държавите-членки.

„Докладът съдържа общо девет препоръки отправени към Съвета, Комисията, Европейския парламент, регионалните и местни власти, въз основа на техните компетенции и правомощия, описани в договорите. Заложени са обаче и някои препоръки към националните парламенти.  Ние, членовете на националните парламенти в ЕС,  като пряко избрани представители на европейските граждани, носим отговорност към тях и към бъдещето на нашия общ европейски дом.

Съзнаваме и отговорността, че сме своеобразен мост за приближаването на европейските теми и въпроси по – близо до хората”, каза още той. Вигенин подчерта, че съгласно анализа и препоръките изведени в доклада, „друга област, в която можем да допринесем повече, е засиленото сътрудничеството с местните и регионалните власти, които често отговарят за изпълнението на решенията, взети на европейско равнище, без да влият съществено върху процеса на изработването им.  Това трябва да се промени”, смята той.

Бившият външен министър подчерта обаче, че дейността на работната група приключва формално, но има още много да се работи в тази насока и в рамките на следващите председателства.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1479 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ббб

2018.07.11 | 07:43

2
стига си дрънкал. ами слагай вазелина и оди да се перкаш.....
ii

2018.07.10 | 17:27

1
Да бе да,послушко.Нищо не носиш,а само изпълняваш.Пример-Истамбулската конвенция.

Добави коментар

Водещи новини