Над хиляда журналисти ще отразяват срещата Путин-Тръмп в Хелзинки

  • 10 юли 2018 09:02

  • 1403
  • 0
Над хиляда журналисти ще отразяват срещата Путин-Тръмп в Хелзинки
© Pixabay

Над хиляда журналисти ще отразяват срещата на върха между президентите на САЩ и на Русия в Хелзинки на 16 юли, която "развълнува дори спокойните финландци", пише "Росийская газета".
Събитие от този геополитически мащаб се случи във Финландия за последен път през 1975 г., когато Москва и Вашингтон подписаха Хелзинкските споразумения - документ с огромно влияние върху целия свят, включително Съветския съюз, посочва московският официоз, напомняйки тогавашното сближаване между СССР и САЩ.


Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския ще разговарят на 16 юли в хелзинкския президентски дворец - доста скромна жълта сграда с бели колони, служила до 1917 г. за резиденция на руския император, който бе и велик херцог на Финландия.
За Тръмп това е първото посещение в северната страна като президент на САЩ, а Путин е влизал и преди в двореца - през 2001 г., когато се срещна с тогавашната финландска президентка Таря Халонен.

По-малко от седмица преди срещата на върха почти във всеки морски залив около Хелзинки дежурят катери на бреговата охрана. Над града постоянно прелитат полицейски хеликоптери. Полицаи в пълно снаряжение патрулират с коли, а полицаи по шорти - с бели велосипеди. Правоохранителните органи съобщиха, че по време на президентската среща за реда в града ще бдят около 2000 униформени полицаи и агенти на различни тайни служби, посочва вестникът.

Според "Росийская газета" засиленото полицейско присъствие вече дава резултати, тъй като във Финландия се струпват крадци, главно джебчии - явно разчитащи, че полицията ще бъде заета с друго и няма да им обърне внимание.
В неделя например полицията организира внезапна специална операция на летище Вантаа в Хелзинки и арестува група криминално проявени лица - доста на брой, долетели от съседен Стокхолм, отбелязва изданието.
В деня на срещата Путин-Тръмп обаче голяма част от полицаите ще бъдат събрани около президентския дворец, където се очаква да демонстрират правозащитници. Правозащитници ще преследват впрочем Тръмп във всички градове от предстоящата му европейска обиколка - освен Хелзинки, това са Брюксел, Лондон и Варшава, пише всекидневникът.

Междувременно в столицата на Финландия поскъпват наемите заради очаквания приток на хора, включително журналисти. А службите за сигурност отделят специално внимание на хотел "Сейнт Джордж" в тихия градски център, където ще отседне американският президент.

По непотвърдени данни луксозният апартамент на Тръмп се намира на третия етаж и гледа към старата църква в хотелския парк. Вечер на стъпалата на храма се събират млади хора, надуват музика и пият бира. Няма ли Тръмп да се оплаква от многото шум? - пита се "Росийская газета".

Последвайте канала на

Нора Виткова
1403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини