Германският президент: Срамувам се от омаловажаването на нацистките престъпления от някои политици

  • 30 юни 2018 07:48

  • 2346
  • 4
Германският президент: Срамувам се от омаловажаването на нацистките престъпления от някои политици
© gettyimages (архив)

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер порица езика, използван от някои политици, когато говорят за нацисткия период в историята на страната, и каза, че изпитва срам от омаловажаването на престъпленията през Втората световна война, предаде ДПА.

"Имам впечатлението, че тези, които говорят по този начин, нямат и най-бегла представа колко унищожително е това за признанието и уважението, което Германия си е извоювала през изминалите десетилетия", каза Щайнмайер пред в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". "Аз лично се срамувам от такива изказвания. Срамувам се и от пренебрежителния език, който използват напоследък германските политици, описвайки епохата на националсоциализма", добави той.

Членове на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която за първи път влезе в парламента след миналогодишните избори, многократно са предизвиквали възмущение с коментарите си за нацистка Германия и Холокоста. Въпреки растящата популярност на АзГ Щайнмайер изрази убеденост, че голямата част от германците не подкрепят опитите националсоциализмът да се зачеркне от германската история и да бъде представян като нещо незначително.

Президентът направи тези коментари на фона на засилващо се безпокойство от антисемитските прояви в германското общество. В отговор на твърденията, че проблемът се е изострил в резултат на миграцията от арабските страни, Щайнмайер отбеляза, че е възможно сред мигриралите в Германия да има антсемитизъм, но в същината си антисемитизмът е германски проблем.

Последвайте канала на

БТА
2346 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.06.30 | 13:48

4
a germanskiat prezident ne se li sramuva ot prestapnata politika na hemafrodita sas koiato porobi evropa sas arabski manafi.

2018.06.30 | 09:28

2
Омаломажавайки престъпленията на комунизма у нас,се извършва престъпление срещу нацията.Партии които стават проводник на руско влияние, са престъпни спрямо България.

2018.06.30 | 11:30

3
Кога е имало комунизъм в България бе пос.ерко вчерашен ? Ако си изнасилван от дядо си и баща си и са ти подлагали партийните си билети под з.адника , това е друг въпрос .

2018.06.30 | 09:00

1
ДА,НО АКО СЕГА ГО ИМАШЕ ХИТЛЕР НЯМАШЕ ДА ГО ИМА ПРОБЛЕМА С МИГРАНТИТЕ.

Добави коментар

Водещи новини