Рисовете в Европа са застрашени от изчезване

  • 27 юни 2018 18:08

  • 776
  • 0
Рисовете в Европа са застрашени от изчезване
© pixabay

Рисовете в Европа все още са под заплаха от изчезване въпреки успешните усилия за връщане на популацията им на континента, съобщава ЮПИ.

Изследване показва, че незаконният лов на границата между Германия, Чехия и Австрия продължава да намалява популацията на тези хищници.

През 80-те години на миналия век чешките власти внесоха отново 18 риса на територията на националния парк "Бохемска Швейцария". До 1998 г. популацията им нарасна. Проучване на германски учени обаче показва, че от 1998 г. до 2014 г. тя отново е започнала да се свива в резултат от незаконния лов. Учените създали симулационен модел на развитието на популацията на рисове в района, който отчита раждаемостта, смъртността, мобилността, екологични и други фактори. Той взима предвид и риска от инциденти при придвижването, предизвикани от контакта на животните с пътните мрежи. Когато сравнили прогнозите от симулацията с наблюдения, изследователите установили, че нито рисковете от естествена смърт, нито заплахата от моторни превозни средства са причинили значителното свиване на популацията на рисовете през последните две десетилетия.

Симулациите са показали още, че ако ловът продължи, рисовете могат да изчезнат. "Вероятността популацията им да загине е 74%", предупредиха учените.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
776 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини