Президентът на Чехия назначи новото правителство

  • 27 юни 2018 12:49

  • 563
  • 0
Президентът на Чехия назначи новото правителство
© pixabay

Новото двупартийно чешко правителство, оглавено от премиера Андрей Бабиш, положи клетва днес пред президента Милош Земан, предадоха световните агенции.

Асошиейтед прес определя това като ход с цел слагане на край на периода на политическа нестабилност в Чехия след парламентарните избори през октомври. Това е второто правителство на Бабиш след последните избори.

Двупартийният кабинет, включващ антисистемното движение "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) и социалдемократите, обаче няма мнозинство в долната камара на на парламента и ще се нуждае от подкрепата на комунистите, за да упражнява властта, отбелязва Ройтерс. Така тази партия ще има думата в националната политика за първи път от близо три десетилетия след края на комунистическия режим.

АНО начело с Бабиш спечели изборите през октомври, но неговото еднопартийно правителство на малцинството загуби вот на доверие през януари и той бе принуден да подаде оставка, след което бе назначен за служебен премиер. Останалите парламентарно представени партии не пожелаха да се коалират с милиардера заради обвиненията срещу него в измама с еврофондове.

Впоследствие обаче АНО договори коалиция със социалдемократите. Възможност за съставяне на кабинет се откри в петък, след като бе постигнат компромис за неговия състав, но възникнаха разногласия с президента около кандидатурата за вътрешен министър, които забавиха процеса.

Коалицията има само 93 места в 200-членната долна камара на парламента. Правителството ще трябва да разчита на подкрепата на крайнолявата проруска Комунистическа партия, която за първи път излиза на политическата сцена, след като нейният авторитарен режим падна преди близо три десетилетия.

Бабиш обеща Чехия да поддържа добри отношения със съюзниците от ЕС и НАТО, но да отстоява силна антиимигрантска позиция, каквато заемат нейните централноевропейски съседи, за разлика от Германия и други ключови европейски държави.

За министър на вътрешните работи бе назначен председателят на Чешката социалдемократическа партия Ян Хамачек, предаде Франс прес.

Хамачек ще оглави временно и министерството на външните работи след отказа на президента Земан да назначи за външен министър евродепутата Мирослав Похе, за когото се смята, че подкрепя имиграцията и предложените от Европейската комисия задължителни квоти за преразпределяне на мигранти в ЕС.

Очаква се чешкият парламент да гласува вот на доверие на новото правителство другия месец, вероятно на 11 юли, посочва Ройтерс.

Комунистите изразиха готовност да подкрепят кабинета, но са разгневени от отказа на Бабиш да обърне внимание на исканията им за намаляване на приноса на Чехия към военните мисии на НАТО зад граница, особено в балтийските страни, и за представителство в надзорния съвет на най-голямата държавна компания - електроенергийната ЧЕЗ.

Последвайте канала на

БТА
563 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини