Париж отвърна на Рим заради мигрантите

  • 25 юни 2018 12:18

  • 2410
  • 3
Париж отвърна на Рим заради мигрантите
© gettyimages (архив)

Френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо каза, че международното право задължава Италия да позволи на мигрантите от спасителния кораб "Лайфлайн" да бъдат приети в италианско пристанище и че Рим не може да казва на Париж как да се държи, предаде Ройтерс и разпространено от БТА.

С повече от 230 мигранти на борда корабът "Лайфлайн" е блокиран в международни води в Средиземно море. Това е вторият спасителен плавателен съд, който изпитва последиците от дълбокото разделение в Европа по въпроса как да се разпределят бежанците и икономическите мигранти.

Трудната ситуация продължава, след като в неделя европейските лидери не можаха да намерят решение на мигрантската криза, която отслаби единството на ЕС, заплашва да разбие управляващата коалиция в Германия и подкопа Шенгенската зона за свободно движение.

Преди мини срещата на ЕС в неделя Рим обвини Еманюел Макрон в "арогантност", а вътрешният министър Матео Салвини призова френския президент да покаже "щедрост" в имиграционната си политика.

"Френското великодушие не може да бъде поставяно под въпрос от никого и Салвини, който затваря пристанищата си (за мигранти), не е човекът, който ще дава урок на Франция", каза министър Лоазо по телевизия "Франс 2".

Министърката каза, че Европа трябва да направи повече, за да помогне на страните членки като Италия и Гърция, където мигрантите, бягащи от войни, бедност и преследване, най-често стъпват на европейска земя.

Тя обаче допълни, че международното право казва ясно къде трябва да бъде приет "Лайфлайн": "Акостирате в най-близкото пристанище. Най-близкото пристанище е в Южна Италия. Това не устройва всички, но така гласи международното право", заяви тя.

На среща на върха на 28 и 29 юни се очаква европейските лидери да подкрепят затягането на контрола по външните граници на ЕС и даване на повече пари на страни извън ЕС, за да се предотврати наплива на хора към Европа.
Няма признаци, че ще има споразумение как да се подели това бреме, отбелязва Ройтерс.

Според Лоазо в момента в Европа няма мигрантска криза с мащабите от 2015 г. и днешните вълнения са политически мотивирани.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2410 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
asd

2018.06.25 | 13:42

2
да си ги прибират янките, нали те запалиха войната в либия и близкия изток. там вече трябв да цъфтят и вържат от демокрация и пазарна икономика.
нло

2018.06.25 | 14:46

3
да ги пращат в Сибир там има място за всички нищо че го налазиха китайците

2018.06.25 | 13:20

1
По границите на ЕС няма войни, така че международното право нищо не казва в случая.

Добави коментар

Водещи новини