Съветът на ЕС прие да обсъди новите правила за европейските визи

  • 19 юни 2018 19:18

  • 1012
  • 0
Съветът на ЕС прие да обсъди новите правила за европейските визи
© Pixabay/Архив

Съветът на ЕС постигна днес съгласие за започването на преговори по новите правила за европейските визи, съобщиха от институцията.

Преговорите ще започнат, след като Европейският парламент утвърди своето становище. С новите правила се цели да бъдат облекчени техническите възможности за получаването на виза за ЕС, както и да бъде улеснено връщането на незаконно пребиваващите чужденци. Доброто управление на миграцията включва възможностите за връщане на онези, които нямат право да останат в ЕС, коментира министърът на вътрешните работи Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018, цитиран в съобщението. По неговите думи новите правила ще помогнат в случаи с държави извън ЕС, които отказват да приемат обратно своите граждани.

Предвижда се чужденците да могат да подават молби за визи от шест месеца до 15 дни преди пътуването си до ЕС. Те ще могат да правят това и по електронен път. Новите правила включват уеднаквяването на условията за издаването на многократни визи, както и при визи за посещение на повече от една държава в ЕС. Многократни визи за срок от една до пет години ще може да бъдат издавани на чужденци, които са пътували до ЕС по-рано и имат чисто досие. Визите ще струват по 80 евро и тази цена ще бъде преразглеждана на всеки три години.

Предлага се ЕС да обвърже визовата си политика с въпроса дали чуждите държави приемат обратно свои граждани без право на престой в Общността. Когато чужда държава не сътрудничи, Европейската комисия ще може да предлага на Съвета на ЕС да въведе допълнителни изисквания за издаването на визи, както и други цени на визите за гражданите от тези страни.

Действащото законодателство за краткосрочните визи (до 90 дни) е в сила от 2010 година. Тази година ЕК предложи преговори по посочените промени.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1012 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини