Шенгенската система ще обработва и сигнали за отвлечени от родители деца

  • 12 юни 2018 12:49

  • 776
  • 0
Шенгенската система ще обработва и сигнали за отвлечени от родители деца
© Getty (архив)

Българското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха предварително споразумение по допълнения в използването на Шенгенската информационна система, съобщи Съветът.

Споразумението засяга полицейското и съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, при граничните проверки и връщането на незаконно пребиваващи в Европейския съюз чужденци. Новите правила ще включват допълнителни видове сигнали, подавани в Шенгенската информационна система. В съобщението е цитиран министърът на вътрешните работи Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018, според когото промените ще допринесат за борбата с тероризма и тежката престъпност, както и за управлението на имиграцията.

Предвижда се занапред Шенгенската информационна система да поема сигнали, подадени по водено разследване; за неизвестни заподозрени или издирвани; данни за пръстови отпечатъци или отпечатъци на длани, открити на мястото на извършени тежки или терористични престъпления. Ще бъдат обработвани сигнали за деца, заплашени от отвличане от родител, както и за деца и уязвими хора, които не трябва да бъдат допуснати до пътуване в интерес на собствената им сигурност.

В системата ще бъдат подавани сигнали по решенията за връщане на незаконно пребиваващи в ЕС чужденци, както и за неистински документи или издирвани вещи с висока стойност. Ще бъде задължително въвеждането на сигнали за издадени забрани за влизане в ЕС на чужденци.

По новите правила ще бъдат съгласувани средствата за извършването на гранични проверки, включително с използването на лицеви снимки за установяването на самоличността. Предоставя се възможност за използването на ДНК-профил при издирването на изчезнали хора или когато за проверявания липсват данни от отпечатъци, лицево изображение или когато тези данни не са подходящи за установяване на самоличността.

Европол ще има право на достъп до всички видове данни в системата. Държавите в ЕС ще трябва да съобщават на Европол за всяко установено съответствие в системата, когато някой се издирва за терористично престъпление. Европейската гранична служба също ще има достъп до въведените в системата сигнали.

Предстои посочените промени да бъдат разгледани от Европейския парламент. Отбелязва се, че системата съдържа над 76 милиона сигнала. Миналата година държавите от ЕС са направили в нея над 5,1 милиарда справки, които са довели до установяването на над 240 000 съответствия по сигнали, въведени от друга страна от Общността.

Последвайте канала на

БТА
776 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини