Италия пред ново правителство

  • 10 май 2018 14:38

  • 919
  • 1
Италия пред ново правителство
© gettyimages (архив)

Насоченото против върхушката Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" заявиха днес, че очакват скоро да постигнат споразумение за съставяне на нов италиански кабинет, предаде АП.

Лидерът на Движението "Пет звезди" Луиджи ди Майо и на партията "Лига" Матео Салвини казаха в съвместно изявление, че са постигнали значителен напредък към съставяне на правителство и определяне на кандидат за министър-председател, който да представят на президента Серджо Матарела.

Ди Майо и Салвини се срещнаха днес, след като дадоха сигнал на Матарела, че са близо до споразумение за съставяне на правителство. От два месеца Италия е в политическа безизходица, след като изборите на 4 март доведоха до парламент, в който никой няма достатъчно мнозинство, за да управлява.

След поредица от безплодни консултации Матарела даде сигнал тази седмица, че е готов да пристъпи към съставяне на "неутрално правителство" - нещо, което и Ди Майо, и Салвини са решени да избегнат.

Преговорите между Движението "Пет звезди" и партията "Лига" дълго време бяха възпрепятствани от отказа на движението да има нещо общо с бившия премиер Силвио Берлускони и неговата партия "Напред Италия", която е важен участник в оглавяваната от Лигата коалиция.

Тази пречка отпадна снощи, след като Берлускони се съгласи да бъде изключен от евентуална сделка между Движението "Пет звезди" и партията "Лига", като същевременно заяви, че това няма да сложи край на историческия съюз между "Напред Италия" и Лигата.

Очаква се Ди Майо и Салвини да сформират най-евроскептичното правителство, което Италия някога е имала. Това може да предизвика тревога в Брюксел и други европейски столици.

Последвайте канала на

БТА
919 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини