Европейският парламент: Децата не трябва да бъдат задържани само защото са мигранти

  • 03 май 2018 14:37

  • 1231
  • 3
Европейският парламент: Децата не трябва да бъдат задържани само защото са мигранти
© Gettyimages

Всички деца мигранти и семейства с деца мигранти следва да бъдат настанявани в несвързани с лишаване от свобода жилища, докато се разглежда имиграционният им статут. За това настояха евродепутатите в четвъртък.

"Децата не могат да бъдат задържани поради свързани с имиграцията съображения" и Европейската комисия следва да предприеме действия срещу държавите - членки на ЕС, "в случаи на продължително и систематично имиграционно задържане на деца и техните семейства", бе решено от ЕП, съобщава БТА.

Според последните данни от Агенцията на Европейския съюз за основните права през 2016 г. България е страната с най-голям брой задържани деца мигранти, като броят на задържаните деца в Гърция, Унгария, Полша и Словакия също е бил голям.

В резолюция се отбелязва, че в Европа живеят приблизително 5,4 милиона деца мигранти, т.е. 1 на всеки 6 от децата мигранти по света (данни на УНИЦЕФ). Почти половината от децата, които са пристигнали през последните години, са непридружени или отделени от своите семейства деца.

Евродепутатите подчертават, че липсата на надеждна информация и дългите процедури по събиране на семейството и назначаване на настойник, съчетани със страх от задържане, обратно изпращане или прехвърляне, карат децата да се укриват, като ги излагат на опасност от трафик, насилие и експлоатация. Парламентът призовава националните органи да ускорят процедурите по назначаване на настойник на непридружените деца, които следва да се настаняват отделно от възрастните, за да се избегне всякакъв риск от насилие и сексуални злоупотреби.

Евродепутатите призовават да се даде приоритет на преместването на останалите непридружени деца от Гърция и Италия и да се продължи работата по всички открити процедури за събиране на разделените семейства без по-нататъшно забавяне. Осигуряване на идентификация и регистрацията, за да се предотврати липсата на непридружено пътуване Евродепутатите подчертават, че е важно да се изгради стабилна система за идентификация и регистрация, за да се гарантира включването и оставането на децата в националните системи за закрила. Те също така призовават за засилване на сътрудничеството между правоприлагащите органи и органите за закрила на детето за намирането на изчезнали деца и закрилата им.

Евродепутатите изразяват особена загриженост във връзка с експлоатацията на момичета с цел проституция и призоват държавите-членки да увеличат усилията и трансграничното сътрудничество с оглед на идентифицирането на децата - жертви на трафик, злоупотреби и всякакви форми на експлоатация. Що се отнася до процедурите за установяване на възрастта, в резолюцията се подчертава, че медицинските прегледи на деца следва винаги да се провеждат "по начин, който не е интрузивен и зачита достойнството на децата".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1231 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ii

2018.05.07 | 20:46

2
Добре де,те правят деца,а ние да ги приемаме, издържаме ,обучаваме и грижим за тях и те като пораснат да ни режат главите,е га ти простотията джендърска защото кръвта вода не става

2018.05.07 | 20:46

3
За ес е важно е да се занимават с децата... не е важно причината поради която се е стигнало да ги приемат в ес чаткаш ли?
123

2018.05.05 | 01:16

1
Е Британия, защо избяга според теб ? Именно защото не желае дву и три полови евролиберали да и диктуват как да поема примати от африка защото са с деца. Е то бездетни от тях няма.

Добави коментар

Водещи новини