Британският вътрешен министър подаде оставка заради депортирани погрешка имигранти

  • 30 април 2018 06:25

  • 5384
  • 1
Британският вътрешен министър подаде оставка заради депортирани погрешка имигранти
© Getty Images/Guliver

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, след като правителството се опита да отговори на общественото възмущение от отношението на ведомството й към живеещи от години във Великобритания карибски имигранти, определени погрешка като незаконно пребиваващи, предаде Ройтерс, като се позова на Би Би Си.

Канцеларията на министър-председателката Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в съобщи, че Ръд е подала оставка, след като изглежда е подвела парламента за съществуването на набелязан брой незаконни мигранти, подлежащи на депортиране годишно, посочи ДПА.

Говорител на "Даунинг стрийт" съобщи, че снощи министър-председателката е приела оставката на Ръд.

От около две седмици 54-годишната Амбър Ръд е подложена на критики след разкритието, че нейните служби са имали набелязан брой нелегални мигранти, които трябва да експулсират годишно. Пред парламентарна комисия министърката отрече да е знаела за съществуването на такива целеви депортации и беше обвинена, че е заблудила депутатите, отбелязва Франс прес.

Оставката беше огласена само часове след като министърката каза, че ще остане на поста си, за да гарантира, че британската имиграционна политика е "хуманна". Политици от опозицията обаче я призоваха да се оттегли, предаде Асошиейтед прес.

Оттеглянето на Ръд, вътрешен министър от 2016 г. и един от най-преданите хора на Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, е тежък удар за министър-председателката, на която на 3 май предстоят местни избори, смятани за тест за нейното консервативно правителство.

Ръд плаща за т.нар. скандал "Уиндръш". В страната се надигна възмущение, след като в. "Гардиън" съобщи, че на хора, дошли от Карибите в десетилетията след Втората световна война, наскоро са били отказани медицински грижи и че те са били заплашени с депортирани, тъй като не могли да представят документи, доказващи правото им да живеят в страната.

Хиляди имигранти, пристигнали от страни от Общността на нациите между 1948 г. и началото на 70-те години, за да участват във възстановяването на страната след втората войната, получили правото да останат завинаги.

"Уиндръш" е името на първия кораб, с който имигрантите от Карибите пристигнали близо до Лондон. Много от тях всъщност имали британско поданство, тъй като били родени в колониалната епоха.

Онези, които така и не се опитали да получат лични документи по надлежния ред, се оказаха третирани като незаконни имигранти и са застрашени от експулсиране, ако не докажат правото си на пребиваване за всяка година, прекарана във Великобритания.

След избухналото възмущение, Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в беше принудена да се извини на ръководителите на тези страни на среща на върха на Общността на нациите, състояла се преди две седмици в Лондон.

В понеделник Амбър Ръд каза, че дълбоко съжалява за създалата се ситуация, изтъкна значителния принос на поколението "Уиндръш" за Великобритания и заяви, че тези хора могат да получат националност, без да доказват правото си.

Последвайте канала на

БТА
5384 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
E baxti stranata...

2018.05.01 | 13:42

1
Ministur prezedatelia putka ministura na vutreshnite raboti (silovia ministur) pytka niama kral a kraliza..Mujete im pedali i travistiti...,shte izcheznat ako gi niama emigrantite da gi e...t

Добави коментар

Водещи новини