Макрон заминава на посещение в Австралия

  • 28 април 2018 07:32

  • 1868
  • 1
Макрон заминава на посещение в Австралия
© gettyimages (архив)

Отбрана и климат наред с редица търговски и институционални договори са в програмата на визитата на френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на в Австралия. Тя ще продължи от 1 до 3 май и е първи етап от негова обиколка в Тихоокеанския регион, включваща и Нова Каледония, предаде АФП, като се позова на съобщение на Елисейския дворец.

Макрон посещава Австралия в първата година от мандата си, което е знак за важността, която той придава на тази визита, целяща да укрепи двустранното стратегическо партньорство. Макрон е и първи френски президент, отиващ в Австралия за една стриктно двустранна визита. Той ще бъде посрещнат с официална вечеря в операта в Сидни и ще разговаря с премиера Малкъм Търнбул в сряда за двустранното сътрудничество в областта на отбраната, сигурността в региона и икономиката.

Франция иска постигането на общ отговор на напреженията, които преживява в този момент индо-тихоокеанският регион както в областта на сигурността, така и на климатичните промени, отбелязва френското президентство. В сряда Макрон ще произнесе реч по този въпрос пред френски и австралийски военни във военната база Гардън Айлънд в Сидни.

После Макрон ще има среща с представители на австралийски компании за затвърждаване на партньорството, по-специално в отбраната. Австралия поръча преди две години от Франция 12 щурмови подводници Шортфин баракуда, произвеждани от компанията Навал груп.

По време на визитата на Макрон ще бъдат подписани 15 търговски и партньорски споразумения, както в областта на търговията, така и в развитието на обмена между университетите, сътрудничество в сферата на здравеопазването, в областта на културата и др.
Френският президент ще има среща и с френската общност в Австралия, която ще се проведе в галерия. Той ще посети и мемориал на австралийските и новозеландските военни, загинали в Първата световна война.

Макрон ще бъде придружаван по време на визитата си от министрите на външните работи, здравеопазването и висшето образование. В делегацията, която го съпровожда, ще има и представители на много военно-технологични компании.

Последвайте канала на

БТА
1868 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.28 | 09:29

1
ДА ГО ШПОРЯТ И АБОРИГЕНИТЕ

Добави коментар

Водещи новини