МВФ: Политическото напрежение може да удари по ръста на световната икономика

  • 22 април 2018 14:01

  • 1172
  • 2
МВФ: Политическото напрежение може да удари по ръста на световната икономика
© Getty Images

Засиленото напрежение в търговската и геополитическата сфера, безпрецедентно високото равнище на световния дълг и нарасналата финансова уязвимост застрашават растежа на глобалната икономика. Това е позицията на Международния валутно-финансов комитет (МВФК) – ръководен орган на Международния валутен фонд (МВФ), цитирана от БТА.

"Проблемите в демографската област и ниският ръст на производителността може да намалят потенциала за по-висок и инклузивен растеж в бъдеще", посочват авторите на документа, участвали в срещите по линия на МВФ и Световната банка.

"В краткосрочна перспектива рисковете като цяло са балансирани, но ще продължат да се изместват в посока към (икономическо) понижение през следващите няколко тримесечия", се казва в заключителния документ.

"Данъчно-бюджетната политика трябва да бъде гъвкава и благоприятна за икономическия растеж", а "структурните реформи трябва да целят повишаване на производителността, потенциалния ръст и заетостта, същевременно ефикасно да подпомагат онези, които понасят негативите от структурното преустройство".

МВФК подчертава, че трябва "възможно най-бързо, цялостно и последователно да се реализира планът за реформи във финансовия сектор" с оглед по-нататъшното му укрепване. Набляга се върху значението на модерните технологии, икономическата интеграция и премахването на съпътстващите рискове. Следващият форум на МВФК ще се състои на 31 октомври на остров Бали, Индонезия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1172 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.04.23 | 09:02

2
За нас не важи ние нямаме работеща икономика и все пак сме Африканска държава.
мвф и оон

2018.04.23 | 09:02

1
са, ГАДНИ ЧИФУТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ПОДТИСКАНЕ НА ХОРАТА.

Добави коментар

Водещи новини