ЕС, Япония и Канада изразиха подкрепа за ударите срещу Сирия

  • 14 април 2018 13:06

  • 1743
  • 5
ЕС, Япония и Канада изразиха подкрепа за ударите срещу Сирия
© Getty Images/Guliver

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепи ударите, нанесени от САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, и заяви, че ЕС ще бъде заедно със съюзниците си "на страната на справедливостта", съобщи ТАСС.

Ударите показаха на сирийския режим, Иран и Русия, че повече не могат да продължават тази човешка трагедия, ако най-малкото не платят за това висока цена, написа днес Тръмп в Туитър.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че правителството му разбира военната акция на тримата натовски съюзници, защото "използването на химическо оръжие е сериозно престъпление, което международната общност не може да приеме", предаде Асошиейтед прес. В реакциите си тази сутрин в Туитър и Фейсбук Рюте каза, че зад предполагаемата химическа атака в Дума вероятно стои режимът на Башар Асад. Рюте разкритикува Русия за използването на вето в Съвета за сигурност на ООН, което е попречило да се разбере истината и да се използват международни законни инструменти срещу употребата на химическо оръжие.

Дания безусловно подкрепя ударите по сирийски обекти, каза външният министър Андерс Самуелсен, съобщи ТАСС. Трагедията, на която светът стана свидетел след химическата атака в Дума, подчертава "дълбокото презрение на режима на Асад към човешкия живот". Подобни действия трябва да имат последици. Неприемливо е, че във вторник Русия отново попречи на Съвета за сигурност да изпълни задълженията си към Сирия. "Затова Дания безусловно подкрепя този отговор на злодеянията на сирийския режим, даден от нашите съюзници", се казва в изявление на външния министър.

Чехия гледа на военната операция на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия като на съразмерен отговор на предполагаемата химическа атака на сирийските сили в Дума, се казва в туит на чешкото министерство на външните работи. Отбелязва се, че Чехия решително е осъдила "варварското нападение срещу цивилни в Дума" и е призовала за независимо разследване на случилото. Днешната военна намеса е ясно послание за всеки, който реши да продължава да извършва химически атаки в Сирия, заявява министерството. Изказва се и подкрепа на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на позицията на ЕС по въпроса и се призовава към подновяване на преговорите за търсене на политическо решение на сирийската криза.

Японският премиер Шиндзо Абе каза пред репортери, че страната му подкрепя решението на САЩ, Великобритания и Франция за нанасяне на удари по Сирия в отговор на химическата атака край Дамаск, предаде ДПА. Същата позиция изрази и външният министър Таро Коно, който заяви, че Токио подкрепя решимостта на трите страни да не позволят използване на химическо оръжие. Тези, които го правят, трябва да бъдат наказани, посочи той.

Канада подкрепя ударите по Сирия, посочи в изявление премиерът Джъстин Трюдо, който подчертава, че виновниците за използването миналата седмица на химическо оръжие в Източна Гута трябва да бъдат изправени пред съда. Канада ще продължи да работи с международните си партньори за по-нататъшно разследване на използването на химически оръжия в Сирия, посочи Трюдо.

Последвайте канала на

БТА
1743 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ

2018.04.22 | 10:08

5
САМО 100-ТИНА ПРОДАЖНИ БЪЛГАРСКИ РУСОФИЛА СА С КОЧИНАТА
ot dobrite

2018.04.15 | 03:47

1
zabluden si...ska4ay pak v laynata...i di6ay
..

2018.04.22 | 10:08

4
хайл хидра, да живее справедливостта.
Германия и Япония

2018.04.15 | 06:22

2
СА ОКУПИРАНИ ДЪРЖАВИ.Австралия и Канада са колонии,каквито станахме и ние. Но там не са православни,затова тук ни унищожават като народ.

2018.04.15 | 06:22

3
ТО ЩОТО И СИРИЯ ПРАВОСЛАВНИ, НАЛИ - ТИКВЕНИК ШАШАВ

Добави коментар

Водещи новини