ЕП отстрани свой зам.-председател заради непремерени изказвания

  • 07 февруари 2018 15:29

  • 1044
  • 0
ЕП отстрани свой зам.-председател заради непремерени изказвания
© gettyimages (архив)

Европейският парламент подкрепи днес предложението да отстрани от поста зам.-председател на институцията Ришард Чарнецки (Европейски реформатори и консерватори, Полша). Решението бе прието с 477 гласа срещу 196 "против", предаде БТА.

Миналата седмица ръководителите на политическите групи в ЕП предложиха Чарнецки да бъде лишен от поста. След днешното решение евродепутатът повече няма да представлява органа на законодателнта власт на 28-те и неговото ръководство.

Причината за решението бе определена като "тежко нарушение". Евродепутатът сравни колегата си Ружа Тун с полските нацистки колаборационисти от Втората световна война. Решението не е свързано с Полша или политическата група на евродепутата, се отбелязва в съобщението. Пояснява се, че това е израз на виждането на ръководителите на политическите групи, според които Чарнецки не следва повече да ги представлява.

Предстои ЕП да избере нов зам.-председател, но Чарнецки остава евродепутат. ЕП работи под ръководството на председател и 14 негови заместници.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини