Евродепутат: Без интеграция на Западните Балкани проектът на мирното обединение на Европа няма да се

  • 06 февруари 2018 20:21

  • 1714
  • 1
Евродепутат: Без интеграция на Западните Балкани проектът на мирното обединение на Европа няма да се
© ГЕРБ

Сега е моментът Европейският съюз да даде ясен сигнал на гражданите на Западните Балкани, че те не са забравени и че европейската интеграция на тези страни трябва да бъде на дневен ред на европейските институции. Ние в Европейския съюз трябва да свършим нашата работа, да убедим европейските граждани, че това е в наша полза и също така да не обезверяваме гражданите на Западните Балкани. Това заяви евродепутаът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

"Без пълноценна интеграция на Западните Балкани проектът на мирното обединение на Европа няма да се случи. Това е и една от причините българското Председателство да избере за приоритет Западните Балкани и ние като страна член на Европейския съюз имаме най-много експертиза, както положителна, така и отрицателна по време на нашето присъединяване за това какво трябва да направят тези страни по пътя на европейската интеграция. Всичко, което ни връща назад, ровенето в миналото и използването, злоупотребата с факти и събития от миналото не водят до нищо добро", допълни той.

"Миналото трябва да се знае, трябва да познаваме неманипулираната история на всяка от страните на Западните Балкани и в Европейския съюз, както Гърция, така и България, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Косово. Не трябва да се оставяме да ни въведат отново в конфронтация. Има сили, които искат да направят това, за да няма спокойствие в нашия регион. Това не трябва да бъде допускано. Единственото лекарство е европейската интеграция".

"Протестите в Атина и Солун, а и на други места в Гърция, не изразяват мнението на мнозинството на гърците, които искат също да има взаимноприемливо разрешение на спора с Македония", подчерта евродепутатът. "Аз се надявам правителството на Ципрас да не се поддаде на този натиск от крайната националистическа десница, която явно не е забравила нищо от историята, нищо лошо от историята, иска да се повторят тези моменти от историята, така и от външни фактори, които искат да дестабилизират региона. Желая успех на преговорните екипи както на г-н Заев, така и на г-н Ципрас. България може само да помогне и да мотивира намирането на това решение".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1714 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Виктор

2018.02.07 | 04:59

1
Браво на Андрей Ковачев перфектен!! В сяко отмошение. Умен и много интелигентен! Да е жив и здрав!! Само ГЕРБ!!!

Добави коментар

Водещи новини