ЕК настоява България да приложи разпоредбите за обмен на данни

  • 25 януари 2018 14:05

  • 1320
  • 1
ЕК настоява България да приложи разпоредбите за обмен на данни
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия съобщи, че е изготвила мотивирано становище за Австрия, България, Люксембург и Испания за неизпълнение на задължението за прилагане на разпоредбите на ЕС, свързани с европейската заповед за разследване по наказателноправни въпроси в националното си законодателство.

Въз основа на взаимното признаване, съгласно директивата, държавите в ЕС трябва да признаят и изпълнят искане за доказателства от друга държава от Общността по същия начин и при същите условия, при които биха го направили за искане от националните си служби. Благодарение на това борбата срещу престъпността и тероризма е много по-бърза и по-ефикасна на европейско равнище, отбелязва ЕК.

Държавите трябваше да въведат европейските разпоредби до 22 май миналата година. През юли 2017 г. ЕК изпрати официално уведомително писмо на държави, които закъсняваха.

Сега нарушителите разполагат със срок от два месеца да извършат промените, а в противен случай комисията може да отнесе въпроса до Съда на ЕС, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1320 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
"правосъдието"

2018.02.05 | 02:18

1
Умишлено се размотават за да могат да пускат престъпниците да се укриват от закона. Най големите престъпници са на свобода.

Добави коментар

Водещи новини