Лех Валенса: Полската власт прикрива неонацисти

  • 23 януари 2018 13:00

  • 1774
  • 3
Лех Валенса: Полската власт прикрива неонацисти
© gettyimages (архив)

Полската власт прикрива неонацисти, заяви бившият президент на страната Лех Валенса, предаде ТАСС.

Политикът, който бе начело на Полша от 1990 до 1995 г., коментира материал на местна телевизия. Преди дни ТВН излъчи репортаж как стотици крайнодесни активисти отбелязват рождения ден на Адолф Хитлер (20 април), носят униформи на Вермахта (армията на Третия Райх) и скандират нацистки лозунги. "Това е недопустимо за страната, която стана първата жертва на нацистката  въоръжената агресия. Това, което обаче ме разтресе, е фактът, че премиерът Матеуш Моравецки и лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински си затварят очите пред тази опасност и представят неонацистките прояви като единични случаи. С тези думи и действия властта във Варшава прикрива неонацистите", категоричен бе носителят на Нобеловата награда за мир от 1983 г. във Facebook.

Моравецки, от своя страна, написа в Twitter: Пропагандата на нацизъм или други тоталитарни идеи не само е в разрез с нашите закони, но е и гавра с паметта на нашите предци, дали живота си за свободна от омраза Полша.

Полската главна прокуратор заяви, че след излъчването на репортажа е започнала разследване.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1774 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.04.01 | 21:51

3
Млъкни ве комунист излишен!

2018.01.24 | 10:30

1
Що бе, тоя е от западните гЕо-либерали. Нали той съсипа демокрацията в Полша и я подари на западните говеда. Поляците отдавна разбраха каква греда са гризнали, ама още зор и мизерия ще видят, преди да се върнат към Източния блок.

2018.01.24 | 14:12

2
Икономика на Полша Полша е страна с високи доходи на населението[10] и има една от най-добре развиващите се икономики от всички бивши комунистически страни. От 1989 г. насам страната упорито либерализира стопанската дейност и днес се отличава като успешен пример за преход от

Добави коментар

Водещи новини