Хиляди полякини излязоха на протест в подкрепа на правата на жените

  • 04 октомври 2017 07:25

  • 1453
  • 1
Хиляди полякини излязоха на протест в подкрепа на правата на жените
© Getty Images

Няколко хиляди полякини, облечени в черно, участваха вчера в протестни шествия в няколко града в Полша в защита на правата на жените, отбелязвайки първата годишнина от масовите протести срещу планираната почти пълна забрана на абортите, предаде Ройтерс. "Излизаме на протест, тъй като битката продължава. Нека ни видят, нека ни чуят, нека знаят, че не се страхуваме", заявиха в социалните мрежи организаторите на протеста "Черен вторник".

Според градския съвет на Варшава в шествието в столицата са се включили около 4000 души.

Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Нашето оръжие е солидарността", "Правата на жените са човешки права" и "Полякините са бойци", отбелязва Франс прес.

След неуспеха си преди година противниците на абортите подготвиха нов законопроект, ограничаващ достъпа до аборт по желание, който обаче още не е обсъждан в парламента.

Участниците в демонстрациите протестираха също срещу гласуван в края на май от консерваторите от партия "Право и справедливост" закон, който ограничава достъпа до т.нар. "хапче на следващия ден", достъпно сега единствено по лекарско предписание.

Демонстрантите протестираха също срещу спирането на националната програма за финансиране на процедурите ин витро.
По време на демонстрацията, организаторките събираха подписи в подкрепа на проекта си "Да спасим жените 2017", който цели либерализиране на достъпа до аборт, на достъпа до противозачатъчни и до "хапчето на следващия ден", а също въвеждане на сексуално образование в училищата.

Протести, макар и по-малки по мащаб, имаше в Гданск, Счечин, Лодз, Катовице и други места.

Последвайте канала на

БТА
1453 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ъ?

2017.10.04 | 18:50

1
Това гнусно явбение наречено "феминизъм" се разнася като вирус из европа. Кокъв позор......Миспех си, че Поляците имат имунитет към тези глупости.

Добави коментар

Водещи новини