Европа трябва да остане единна, ако иска да запази влиянието си в света, заяви германският външен ми

  • 30 август 2017 21:11

  • 2221
  • 5
Европа трябва да остане единна, ако иска да запази влиянието си в света, заяви германският външен ми
© gettyimages (архив)

Германският министър на външните работи Зигмар Габриел заяви днес, че Европа трябва да остане единна, ако иска да запази авторитета си в момент, когато населението й намалява, САЩ се съсредоточават повече върху Азия, а Китай разширява влиянието си, предаде БТА, цитирайки АП

Габриел призова да не се изпада в национализъм на "оцеляване на по-силния", а Европа да играе по-активна роля на световната сцена.
Германският външен министър отправи този призив в Париж, където присъства на заседание на френското правителство и заедно с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан говори на годишната среща на посланиците на Франция. "Ако нашите деца или внуци искат да имат глас в световните дела, това ще е общ европейски глас", каза Габриел. Той отбеляза, че при бъдещи кризи Европа може би невинаги ще има възможността "да чака външните министри на САЩ и Русия да изготвят пътна карта" и след това да се пристъпя към прекратяване на огъня.

Габриел изрази съжаление за, по думите му, "социалния дарвинизъм", с който администрацията на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и някои националисти в Полша подхождат към международната политика, движени от идеята, че "светът не само е арена на борба, но че в крайна сметка само най-силният има право да живее. Ако САЩ кажат, че политиката им се основава не на върховенството на закона, а на правото на по-силния, това е опасен пример. Това отслабва Запада, защото без САЩ идеята за Запада отслабва", каза германският външен министър.

Германия и Франция трябва да се противопоставят на националистките уклони в страни като Полша, където опитите за контрол над съдебната власт от изпълнителната се приемат като подкопаващи демократичните ценности на ЕС и европейското сътрудничество. По-рано днес германският външен министър се срещна с френския президент Еманюел Макрон. Габриел похвали спорните усилия на Макрон да реформира френския Кодекс на труда и да промени правилата на ЕС за командированите работници. Според него тези реформи ще подобрят икономическия растеж на Европа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2221 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Миял

2017.09.13 | 07:09

4
Русия е най--големия враг на ЕС. Да се внимава с нея.Тя е от непредвидимите.

2017.09.13 | 07:10

5
тия знаци си ги пиши у вас на вратата на кенефа! Това НЕ е истина! Фейк нюз, само спамиш!
АНКЕТА в помощ на БАН

2017.09.01 | 13:38

3
Осъждате ли НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГЕНОИД на 20-ти век? Изтреблението на етническите българи в СССР и Запорожието. Превъзхождащо Холокоста и Арменският геноцидя ВЗЕТИ ЗАЕДНО! / с + ДА,с -НЕ/
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

2017.09.01 | 12:26

2
Авторът на израза:"Социалистът е човек, който жертва собственото си благо заради благото на обществото" е доктор Йозеф Гьобелс – идеологът на нацизма, който държал в кабинета си портрета на Ленин и след поражението на Германия се самоуби заедно със семейството си.

2017.09.01 | 12:26

1
АБСОЛЮТНО Е ПРАВ ЗИГМАР. ПРОБЛЕМА НА ГЕРМАНСКИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ Е, ЧЕ ТОЗИ НЕ ИМ Е ШЕФ.

Добави коментар

Водещи новини