Спад на промишлените поръчки на продажбите на дребно в Германия

  • 06 януари 2017 10:46

  • 1876
  • 3
Спад на промишлените поръчки на продажбите на дребно в Германия
©

През ноември 2016-а година промишлените поръчки и продажбите на дребно в Германия отбелязаха по-солиден от очакваното спад, парирайки част от здравия подем, регистриран месец по-рано, показват данни на немската официална статистика Destatis, информира БНР.

Поръчките за промишлено производствени стоки се понижиха през ноември с 2,5% на месечна база при прогноза за спад с 2,4%, но след техен силен ръст от 5 на сто през октомври (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 4,9%). Това представлява най-солиден техен спад от ноември 2014-а година насам, след като само месец по-рано те нараснаха с най-добро темпо от юли 2014-а година.

Влошаване бележат както вътрешните, така и поръчките, идващи от чужбина. Вътрешните промишлени поръчки се понижават през ноември с 2,8%, докато тези зад граница се влошават с 2,3 на сто. В същото време поръчките, идващи от останалите страни - членки на еврозоната, се понижават с 2,7%, а тези извън региона - с 2 на сто.

На годишна база индустриалните и промишлени поръчки нараснаха през ноември с 3,0% при очаквания за повишение с 3,6% и след техен солиден растеж с 6,3% през октомври.

В същото време промишленият оборот нарасна през ноември с 0,4% след стагнация месец по-рано (възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,1%).

Индикаторът на промишлените поръчки показва общия размер на поръчките, получени от производителите на средства за производство, както и от производителите на междинни и потребителски стоки в страната. Слаби данни (намаляване на поръчките) подсказват за проблеми в немската промишлена сфера и обратното – по-силните данни са позитивен знак за индустриалния сектор и респективно за икономическия растеж на Германия.

Немското икономическо министерство отбеляза, че трендът в производствения сектор остава позитивен. Въпреки спадът през ноември, данните сочат за доста благоприятна тенденция при поръчките и за ускоряване на индустриалната активност през зимния период, отбеляза министерството.

Destatis представи и по-слаби от очакваното данни за търговията на дребно. Продажбите на дребно в Германия се свиха през ноември с 1,8% спрямо октомври, когато те нараснаха с цели 2,5%, като средни прогнози на финансовите пазари бяха за по-умерено понижение с 0,9 на сто. Това представлява първо влошаване на търговията на дребно от март 2016-а година.

На годишна база обаче продажбите на дребно във водещата европейска икономика нараснаха през ноември с цели 3,2% (спрямо ноември 2015-а) след техен спад с 0,8% месец по-рано (възходяща ревизия от понижение с 1,0%) и прогноза за доста по-умерен растеж с 1,2 на сто.

Продажбите на хранителни стоки се повишиха на годишна база с 2%, на нехранителните стоки - с 3%, а продажбите на стоки по интернет и по пощата скочиха с цели 7,8 на сто.

Немската статистика също така отбеляза, че продажбите на дребно в Германия за цялата отминала година се очаква да нараснат с между 1,8% и 2,1%, което би представлявало по-слаб растеж спрямо тяхното повишение с 2,5%, отчетено през 2015-а година.

Смесените данни за продажбите на дребно подсилват очакванията, че частното потребление ще остане важна движеща сила за растежа на водещата европейска икономика. Рекордно високата заетост, нарастващото реално заплащане на труда и ултра ниските разходи при обслужване на кредитите, които водят до повишение на покупателната сила, правят вътрешното потребление основен двигател за традиционно експортно-ориентираната икономика на Германия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1876 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гост

2017.01.08 | 19:30

3
За всичко са виновни мигрантите. Меркел да ги изпраща там от където са дошли.

2017.01.06 | 19:06

2
Меркел и санкциите не дават добри резултати..

2017.01.06 | 19:05

1
В ГЕРМАНИЯ: ,АЛБАНЦИ ,СЪРБИ ,ТУРЦИ,БЪЛГАРИ,ПОЛЯЦИ,РУМЪНЦИ,ВСИЧКИТЕ РОБИ НА БАБА МЕРКЕЛ ..АКО НА ЕДИН ГЕРМАНЕЦ ПЛАЩАТ 2500 ЕВРО .НА ИЗБРОЕНИТЕ ..НАПОЛОВИНА ..И СМЕ ЩАСТЛИВИ ..ЗАЩОТО НАШИТЕ ПРОДАЖНИЦИ ..НЕ ДАВАТ И ТОЛКОВА ..

Добави коментар

Водещи новини