Евростат: Най-много мигранти, укрити в автомобили, са се опитали да влязат в ЕС през България

  • 09 ноември 2016 07:06

  • 7036
  • 1
Евростат: Най-много мигранти, укрити в автомобили, са се опитали да влязат в ЕС през България
© Булфото

През 2015 г. в България са били регистрирани процентно най-много нелегални опити за преминаване през сухопътна граница на ЕС от чужденци, скрити в товарни автомобили или други превозни средства /близо 90 на сто от всички опити в ЕС за второто тримесечие на годината/. Това отчитат данни от анализ на Евростат за индикаторите на незаконния мигрантски натиск в страните на ЕС-28, както и от годишния национален доклад по въпросите на миграцията и убежището през миналата година у нас.

Като цяло най-тежък е бил натискът за незаконно проникване на мигранти у нас на сухопътната ни граница с Турция, а най-много мигранти са искали да излязат от територията на страната ни на границата със Сърбия.

Броят на незаконните мигранти, които са се опитали да влязат у нас на "зелена граница" е бил завишен с близо 70 процента през миналата година. Броят на мигрантите, които вече са влезли нелегално у нас и са се опитали да напуснат територията на България, е бил завишен с близо 360 процента, а броят на задържаните незаконни мигранти вътре в страната се е увеличил с 315 процента.

Според анализа на Евростат през миналата година на различни гранични пунктове у нас са били спрени да влязат незаконно в страната над 2 400 души. От тях - 1800 души са спрени на сухопътните ни граници, около 600 на въздушните ни граници и 55 души - на морската ни граница.

През миналата година 556 лица са били обект на принудително връщане при незаконното им пребиваване у нас, сочат данни на Евростат.
Около 195 хиляди граждани на трети страни са били върнати от ЕС в страната си на произход през 2015 г., отчита европейската статистика.

Най-много е бил броят на албанците, които са били принудени ефективно да напуснат границите на Евросъюза - над 35 хиляди. След тях най-много заповеди за напускане територията на страна от ЕС са били издадени за граждани на Косово - над 17 хиляди. Следват украинците - над 15 хиляди, сърбите - над 12 хиляди, индийци и мароканци по над 8 хиляди и др.

Пак през миналата година около 300 хиляди граждани на страни извън ЕС са получили отказ за влизане в страна-членка на Евросъюза. Най-много откази са регистрирани в Испания - повече от 160 хиляди, Полша - повече от 30 хиляди и др.

Петте групи, на които е било отказано влизане в ЕС-28 са следните: мароканци - 165 хиляди, украинци - 25 хиляди, албанци - 17 хиляди, руснаци - 10 хиляди и сърби - над 7 хиляди.

Мароканците са получили отказ за влизане най-често на сухопътната граница на Испания, руснаците и украинците - на границата с Полша, сърбите - на сухопътните граници на Унгария и Хърватия и албанците - най-вече на морската граница с Италия.

През миналата година броят на незаконно пребиваващите мигранти в страни на ЕС почти се е утроил - от 670 хиляди през 2014 - до 2,1 милиона през 2015, сочат данни от анализа на Евростат.

Най-висок брой нелегално пребиваващи мигранти е бил отчетен в Гърция - над 900 хиляди, Унгария - над 420 хиляди, Германия - над 370 хиляди, Франция - над 100 хиляди и Австрия - над 86 хиляди. В тези пет страни е бил съсредоточен близо 80 процента от нелегалния мигрантски натиск в ЕС-28, отчита Евростат, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7036 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хаха

2016.11.23 | 13:59

1
Бойко нали каза че мигрантския натиск намалял?!?! Нали за това Борисов УНИЖАВА България и се дупи на Ердоган?!?! ЛЪЖЕ а? Значи има почти двойно покачване на мигрантите! ГЕРБ са взели пари от Юнкер да съсипят България!

Добави коментар

Водещи новини