Далай лама пристигна във Франция за пръв път от пет години

  • 12 септември 2016 21:11

  • 1761
  • 0
Далай лама пристигна във Франция за пръв път от пет години
© GettyImages/Gulliver

Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския пристигна във Франция на първото си посещение от пет години, по време на което ще изнесе редица лекции, но няма да бъде официално приет от управляващите, които не искат да дразнят Китай, предаде Франс прес.

Будисткият учител и духовен водач на тибетците пристигна в Париж от Брюксел. Утре той започва цикъл лекции по важни за него теми като хармонията между религиите, диалога с науката и добруването на тибетския народ.

Нобеловият лауреат за мир ще говори утре в Париж за връзката между правото и околна среда, а след това ще даде колективна аудиенция за живеещи във Франция тибетци, на която се очакват около 3000 души.

В сряда 81-годишният Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския ще участва в среща за междурелигиозния диалог преди да даде изнесе лекция-дебат за тибетската култура.

В четвъртък Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския ще говори в Съвета на Европа в Страсбург, ще разговаря с учени от градския университет в петък, а след това ще изнесе публична лекция за "етика отвъд религиите" и будисткото учение.

Освен среща в Сената с парламентаристи от информационната група за Тибет и прием в кметството на Страсбург, духовният водач на тибетци няма да се среща с френски официални лица.

Това обаче не го безпокои. "Нямам какво да кажа на официалните лица. Предпочитам да говоря за щастието, за щастливи семейства, за щастливи общности и за щастлив свят", каза той в публикувано в събота интервю за в. "Монд".

Въпреки че Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския от 2011 г. се е отказал от всякакви политически отговорности, контактите му със западни официални представители неизбежно предизвикват протести от китайските власти, които го обвиняват в сепаратизъм.

В първоначалната му програма бе включена лекция в парижкия Институт за политически науки, но тя отпадна. Институтът е анулирал участието му "след намеса на посолството на Китай", довери запознат със случая източник.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1761 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини