Турски хакери ударили виенското летище

  • 07 септември 2016 11:43

  • 4693
  • 1
Турски хакери ударили виенското летище
© Getty Images/Guliver

Австрийските медии съобщават за гореща следа, която води към турски националисти, извършили миналия петък на виенското летище кибератака от вида отказ на услуга (DoS). Хакерска група на име Аслан Неферлер се е похвалила в интернет, че е извършила нападението.

Службата за защита на конституцията води разследване по въпроса, съобщи говорителят на министерството на вътрешните работи Александер Мараковиц.

Мотивът за действията на хакерите е отмъщение. От една страна за отношението на Австрия към Турция в политически план, като се цитират искането на Австрия за прекратяване на преговорите на ЕС с Турция и съобщенията на вестник "Кроне" на информационен екран на Виенското летище, според които в Турция е разрешен секс с деца под 15 години. От друга страна се цитира инцидент от миналата седмица: самолет на британската авиокомпания "Бритиш еъруейз", изпълняващ в четвъртък полет от Истанбул за Лондон, е трябвало да кацне аварийно на виенското летище поради технически дефект. Сред 249-те пътници на борда на самолета са се намирали 49 турски граждани, на които не са били издадени визи за влизане в страната при извънредни обстоятелства, и се е наложило те да пренощуват в транзитната зала на летището. Полетът е бил продължен едва в следобедните часове на следващия ден.

Голямата част от пътниците в аварийно приземилия се самолет, са били настанени в хотели във Виена, някои от гостите не са напуснали летището поради визовия режим в страната, се казва в официално съобщение на летището за инцидента, за който до този момент не беше съобщено на обществеността. Възможно е при подобни случаи да се издадат визи, предвид извънредните обстоятелства, но за това трябва съгласието както на летищните власти, така и на авиокомпанията, коментират австрийските медии.

Хакерите се определят като "войници" и съобщават, че ще извършват и други кибератаки в бъдеще, пишат австрийски медии. В писмото, разпространено в интернет, хакерите се хвалят, че са извадили от строя уебсайта на летището за 12 часа и 51 минути.

Говорител на виенското летище опроверга разпространяваните твърдения като неверни и добави, че летището не е било нито секунда офлайн. "Нападателите бяха блокирани, респективно прехвърлени на друг сървър."

Федералната криминална служба съобщи в началото на седмицата, че ще бъде създаден специален отдел за борба с киберпрестъпността поради зачестилите случаи на рекет в интернет, при които изнудващите блокират компютъра с данни и го освобождават след заплащане на искана от тях сума, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4693 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.14 | 12:29

1
I pak Mjumjun ...

Добави коментар

Водещи новини