Германски политици искат доставки на оръжие за Украйна

  • 15 август 2016 09:55

  • 1858
  • 3
Германски политици искат доставки на оръжие за Украйна
© Getty Images/Guliver

В отговор на съобщенията за нарушения на режима на спиране на огъня в Източна Украйна политици от Християндемократическия съюз (ХДС) искат на Киев да бъдат доставени оръжия. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Зелените са против, но се обявяват за по-твърдо отношение към Русия, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от БТА.

Ежедневните доклади на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за периода между 16 април и 31 юли показват, че сепаратистите в Източна Украйна са нарушавали по-често режима на спиране на огъня, отбелязва вестникът, като се позовава на свой анализ и изброява конкретни случи. По този повод изданието пита германски политици дали с оглед на данните на ОССЕ ще има последици.

Вестникът отбелязва, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се е изказал за поетапна отмяна на санкциите и че днес той се среща с руския си колега Сергей Лавров в Екатеринбург.

Европейският депутат от ХДС Михаел Галер иска Украйна да получи повече разузнавателна техника и повече оръжия за отбрана. "Тук става въпрос само и единствено за осигуряването на законна отбрана на безспорна украинска територия и не на последно място за това да бъде пресечено евентуално по-нататъшно настъпление с руски оръжия, войници и платени сепаратисти", каза Галер.

Неговият съпартиец Елмар Брок, председател на комисията по външни работи в Европейския парламент, се обявява за доставки на оръжия за отбранителни цели за Украйна, но отбелязва, че това не трябва да стига дотам, че "Русия да може да го използва като основание за провал на Минските споразумения". Споразумението от беларуската столица "въпреки всичките си слабости поне малко ограничи конфликта", смята Брок, според когото санкциите срещу Русия трябва да бъдат продължени. С оглед на установените от ОССЕ факти санкциите "в никакъв случай не трябва да бъдат смекчавани или отменяни", добавя той.

Политикът от ГСДП Фриц Фелгентрой, член на комисията по отбрана в Бундестага, от своя страна е критично настроен към оръжейни доставки за Украйна. По думите му "въоръжаването на Украйна не изглежда особено целесъобразно. Това вероятно ще доведе до повече жертви, без да се стигне до съществена промяна на цялостната ситуация". Фелгентрой се изказва против облекчаване на санкциите срещу Русия. "ЕС по-скоро трябва да има предвид варианта за още по-голямото им затягане и да изготви конкретни предложения в тази посока," смята той.

Председателят на групата на Зелените в Европейския парламент Ребека Хармс поиска правителствата от ЕС най-накрая да престанат да държат еднакво отговорни за военната ескалация украинците и сепаратистите. "Това равнопоставяне е нетърпимо и отслабва реформаторите в Украйна", отбелязва тя. "Трябва да се спре с поставянето под въпрос на приетите санкции срещу Русия. Само единен ЕС може да окаже въздействие чрез санкции и дипломация. Шокиращо е колко често Кремъл сякаш успява да разединява ЕС", добавя Ребека Хармс.

Германското министерство на външните работи излезе с друга оценка за положението в Източна Украйна, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според него докладите на ОССЕ не съдържат "преки доказателства за нарушаване на примирието, а само косвено посочват единични случаи". Оттук не може да се докаже, че дадена страна нарушава повече примирието от другата. Министерството същевременно посочва, че нарушенията му през последните седмици са доста повече и че режимът на спиране на огъня трябва спешно да бъде стабилизиран. Доставката на оръжия обаче, било то и за отбранителни цели, не се вписва в подхода на външното министерство за решаване на конфликта в Украйна, посочи още ведомството.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1858 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
йордан

2016.08.15 | 23:11

3
Къде се напъвате не ми е ясно. Строите Северен поток 2, и искате да разпределяте газта за Европа, а говорите за санкции? На кое да вярваме? Оръжие за Украйна? Това е гасене на пожар с бензин и аз не го разбирам.
мдаааа

2016.08.15 | 23:11

2
Американската n-та колона пак крои мизерии...
дуци

2016.08.15 | 23:10

1
Слабоумници ,нали се сещате че в руснаците е ножа и хляба ,па приказват за оръжие за Украйна ,не дразнете баба меца че ше страдате

Добави коментар

Водещи новини