Саркози каза на Нетаняху, че си остават приятели

  • 15 ноември 2011 09:12

  • 497
  • 0
Саркози каза на Нетаняху, че си остават приятели
© Getty Images/Guliver Photos

Френският президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в писа на израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да потвърди приятелството им, въпреки техните "различаващи се гледни точки за Близкия изток", предаде Ройтерс, като се позова на израелски официални източници.

Той отправи това послание до израелския министър-председател в съболезнователно писмо по повод кончината на неговия тъст. Целта на Саркози е да изглади отношенията си с Нетаняху, когото според медии нарекъл "лъжец" в частен разговор с президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият на срещата на върха на Г-20 в Кан на 3 ноември.

"Вие имате моето приятелство и нашите различаващи се гледни точки по проблемите на Близкия изток", както и появяващите се в медиите тълкувания, не оказват въздействие върху него", пише френският президент до израелския премиер.

В Кан Саркози бе чут от журналисти да казва на Обама: "Не мога да понасям Нетаняху, той е лъжец". Според френския преводач президентът на САЩ му отговорил: "На теб ти е дошло ти е до гуша от него, но аз си имам работа с него още по-често от теб." Обама също изпрати съболезнователно писмо до Нетаняху по повод кончината на бащата на съпругата му Сара Шмуел Бен Арци, който почина в Ерусалим преди седмица. Той обаче не направи и намек за гафа в Кан.

Отношенията между Обама и Нетаняху са проблемни. Президентът на САЩ обаче се стреми да избягва каквато и да било открита конфронтация с премиера на Израел, тъй като ще се нуждае от гласовете на еврейските избиратели, за да бъде преизбран догодина, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини