Чужденците в Италия са по-щастливи от местните

  • 04 ноември 2014 13:04

  • 2480
  • 0
Чужденците в Италия са по-щастливи от местните
©

Чужденците, които живеят и работят в Италия, са по-щастливи от италианците, сочат разпространените днес данни на Италианския национален статистически институт (ИСТАТ).

Въпреки икономическата криза 60,8 процента от анкетираните чужденци са оценили своята обща удовлетвореност с 8 и повече точки по 10-балната система, докато това са направили едва 37,2 на сто от италианците. Жените и младежите са преобладаващо  щастливите чужденци на Апенините. Работната заетост сред имигрантите в Италия е 61,9 процента при 59,5% средно за страната. Мнозинство от 58% от чужденците са доволни от работните си места, като най-голямо задоволство са изразили гражданите на Филипините и Молдова, а най-малко удовлетворени са украинците и китайците.

Според експерти удовлетвореността на филипинци и молдовци се обяснява с факта, че те са предимно жени, ангажирани като домашни помощнички или за обгрижване на възрастни и здравословно обременени хора, което им гарантира подслон и храна освен трудовото възнаграждение. Впечатляващ елемент от официалната статистика е растежът на дребния бизнес сред имигрантите от страни извън Европейския съюз (ЕС). Само за периода април-юни тази година броят на притежаваните от тях фирми се е увеличил с 44 процента. Това се дължи главно на изкупуване на ниски цени на фалирали италиански фирми.

Нагласата на тази категория чужденци е "Да, ние можем". Ако си загубят работата, те използват спестяванията си и взимат пари назаем, за да си отворят собствен бизнес. Това също им носи по-голямо удовлетворение, смятат специалисти от Националната конфедерация на занаятчиите и на малките и средни предприятия.

Сред анкетираните чужденци преобладава мнението, че италианците не са добре организирани и прекалено много се оплакват, без да отчитат предимствата, които им дава уникалното съчетание от климат, културно и историческо наследство, както и приноса им в развитието на европейската и световна цивилизация.

Последвайте канала на

БТА
2480 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини